Wat is nieuw bij ChristianAnswers.Net?

Welk advies zou u geven aan ouders van tieners uit de millenniumgeneratie?

See this page in: English

Teens. Illustration copyrighted.

Ouders van millenniumkinderen (kinderen geboren in en na 1982) zitten met hun handen in het haar. Deze vaders en moeders besteden meer tijd en aandacht aan hun kinderen dan hun ouders hun gegeven hebben, maar die kinderen schijnen dat niet te waarderen. Het is een open deur intrappen om te zeggen, dat elke generatie ouders problemen heeft met hun tienerkroost. Vandaag de dag echter geldt dat feit meer dan ooit. Op het wijde culturele plein worden de pogingen van ouders ondermijnd door de overgang naar na-christelijk Postmodernisme. Onze ouders hebben zich wellicht opgelaten gevoeld over Elvis en de Beatles, of Debby Boone and Andy Gibb, maar ouders van vandaag de dag begrijpen niet hoe tieners zoveel amusement krijgen en zich toch zo kunnen vervelen, zo overvoed door informatie, maar toch zo onwijs, zo in de watten gelegd, maar toch zo achterdochtig tegenover elke autoriteit.

Hier volgen acht specifieke principes over het onderwerp ouders van millennium kinderen:

 1. Begrijp uzelf. Probeer wat feedback te krijgen over uw capaciteit om uw kinderen lief te hebben en hen te bevestigen. Probeer er achter te komen of u neigt naar overprotectie of toegeeflijkheid en bepaal ook hoe uw man in elkaar steekt. Als iemand zichzelf goed kent is dat een criterium voor het geval men dingen wil gaan veranderen bij de opvoeding van de kinderen. Het is nooit te laat om te gaan veranderen.

 2. Zorg dat u hun aandacht krijgt. Leer alles wat u kunt over hun cultuur en maak tijd vrij om te praten. Langdurige conversaties moeten van te voren gepland worden, maar vaak raken de toevallige gespreksmomentjes, van hart tot hart, hen veel dieper. Zoek zulke momenten. Bid dat God uw ogen zal openen om ze te creren. Baseball mit and bat. Illustration copyrighted.Ik weet zeker, dat ze er zijn, maar vaak missen we de boot. Onderweg naar huis van de voetbalclub, onderweg om een filmpje te pakken, in de keuken bij het eten koken en in al die andere gewone momenten van het leven kan God ons openingen geven om ons kind beter te leren kennen, als we er maar oog voor hebben.

 3. Luister. Als u die kostbare momentjes gebruikt om te razen en te tieren en hen van alles naar het hoofd te werpen, zou het wel eens kunnen zijn, dat het volgende geschikte moment pas komt bij het volgende millennium. Stel vragen. Vermijd veroordeling of correctie. En luister. Kinderen kijken naar de blik in uw ogen en horen aan de toon, waarop iets gezegd wordt, of wat u zegt wel overeenkomt met wat er in uw hart leeft. Als u zegt dat u wilt luisteren, maar in uw stem klink veroordeling door, dan zal de deur gesloten blijven.

  Een vriend van mij heeft een tienerdochter. Ze maakten een deal. Als ze merkt, dat de stem van haar vader of zijn gezichtsuitdrukking niet overeenstemt met zijn woorden, dan zegt ze hem dat. Hij vertelde me: "Ik vind het heel vervelend als ze dat zegt, maar als ik daarop zeg: 'Sorry. Ik zal het beter doen. Laten we het nog eens proberen,' dan gaat de conversatie doorgaans meer de diepte in. Ik denk dat onze afspraak haar meer vertrouwen geeft.

 4. Stel vragen. Spring er niet altijd meteen bovenop met uw broodnodige, ongelofelijk wijze advies- zelfs al zou u gelijk hebben! Bijt op uw tong en stel een paar vragen. Denk er aan, dat het hebben van een relatie met uw kinderen belangrijker is, dan hen uw mening op te leggen. Win hun vertrouwen door geduld en vraag dr in plaats van een betweter te lijken. Overtuig uw tiener met zachte aandrang.

 5. Geef nog eens duidelijk weer wat ze zeiden. U kunt verhelderende vragen stellen zoals:

  • "Hoe voelde je toen dat gebeurde?"
  • "Wat gebeurde er toen?"
  • "Wat voor motief zou zij gehad hebben toen ze dat deed?"
  • "Bedoel je te zeggen dat… Klopt dat?"

  Keys. Illustration copyrighted.
 6. Reik hen sleutels aan om beslissingen te nemen. Overspoel je tiener niet met allerlei management technieken, zelfs al hebben ze uw eigen leven ingrijpend veranderd. Gebruik de achterdeur benadering. Zoek onbewaakte ogenblikken en stel een paar vragen om hem te helpen zijn leven beter te plannen. Als hij succes heeft, kun je deur twee voor hem openen en hem vertellen dat je een paar technieken hebt geleerd, die kunnen helpen om wat effectiever te worden. Niet aandringen! Laat hem zelf op de gedachte komen dat er meer is. Beetje bij beetje leert u hem dan te plannen, prioriteiten te stellen en zijn tijd in te delen om het doel te bereiken. Praat over de consequenties van zijn daden om hem duidelijk te maken wat hij aan het leren is. Als hij merkt hoe goede beslissingen hem helpen om gelukkiger te worden en effectiever te werken, zal hij gemotiveerd zijn om door te gaan in die richting. Natuurlijk, worden deze technieken het best aangeleerd in de context van groeiende verantwoordelijkheden. Als uw tiener de druk voelt van toenemende verantwoordelijkheid, zal hij ontvankelijker worden om te leren en te groeien. Elke stap op de weg daarheen, brengt voor hem bevestiging en vooruitgang.

 7. Werk aan de geestelijke vorming van uw gezin. Maak het een onderdeel van de lifestyle van uw gezin om de tegenwoordigheid van God op te merken, te benoemen en toe te bedelen. U kunt dit doen als een vast onderdeel van de conversatie tijdens de maaltijd, of misschien wel als een evaluatiemoment op zondag, onderweg naar de kerk. U kunt dan vragen, "Hoe hebben we God aan het werk gezien sinds de vorige week?" Dat maakt tevens dat ieder gezinslid tijdens de dienst aandacht gaat besteden aan God en zijn woord.

  De momentjes tussendoor zijn heel geschikt voor geestelijke vorming. Terwijl u spreekt over de belangrijke en niet zo belangrijke dingen in het leven, maakt u er een gewoonte van om Gods hand te zien in alle dingen van de dag. U zult er waarschijnlijk verbaasd over zijn om als nooit tevoren Zijn soevereiniteit te zien, Zijn liefde en Zijn grote voorzienigheid!

 8. Corrigeer spaarzaam, bevestig overvloedig. Ok, dit heb ik al eerder gezegd, toch? Ik wil het nog eens zeggen. Onze tieners zijn niet anders dan wij. We hebben allemaal elke dag weer grote hoeveelheden liefde en hulp nodig. Daar leven we van. We verlangen gewoon naar meer. Het enige verschil is, dat sommige tieners door een fase gaan van zelfstandig worden, dat ze hun eigen unieke identiteit gaan ontwikkelen apart van hun ouders. Bij sommigen gaat dit pijnloos, bij anderen stormachtig. Ze zijn soms irritant, maar hebben toch behoefte aan een knuffel. Ze zijn ongelofelijk obstinaat, maar ze hebben onze vriendelijkheid nodig. Ze zijn chaotisch, maar hebben behoefte aan de zekerheid van onze tedere zorg. De meeste kinderen weten zelf best goed, wanneer ze er een potje van maken. Ze hebben er doorgaans geen behoefte aan, dat wij het ze nog eens extra inwrijven. Een betere benadering is, om een arm om hen heen te slaan en te vragen: "Hoe kan ik je helpen? Ik geef echt om je." Dat doet wonderen voor uw tiener en voor uw relatie met hen.

  Houdt u wel eens uw poot stijf? Zegt u wel eens: "Nee!" Gebruikt u wel eens liefdevol de stevige hand om uw tiener tot de orde te roepen? Natuurlijk doet u dat zonodig. Als we die andere principes in acht nemen hoeven we het niet meer zo vaak op een confrontatie aan te laten komen. Als het echt nodig is, raad ik u aan om de hulp van een voorganger, dominee of een christelijke raadgever in te roepen om u bij te staan om helder en duidelijk en met realistische verwachtingen met uw kind te praten. Vaak zal die raadgever constateren, dat de problemen met het kind systematisch zijn, dat wil zeggen, dat de problemen het hele gezin of de kennissenkring aantasten. Dit is dan voor u allen een gelegenheid om te groeien en ervan te leren. Pijnlijk wel, maar het kan een van de meest positieve en revolutionaire ervaringen zijn voor een gezin.

Group of friends. Illustration copyrighted.

Uw eigen tiener kan ook best heel verschillend zijn van de typische millennium kinderen. Elke generatie behelst een enorme variatie aan motieven, lifestyles, hoop en dromen. Maar de wereld waar uw tiener in opgroeit zowel op school als in de maatschappij is absoluut anders dan van u vroeger. U moet dit erkennen en alert zijn. U moet u ook bewust zijn van de gevaren en de gelegenheden.

De Millennium Generatie is niet moeilijker dan welke generatie ook. In feite zijn ze als groep meer teruggetrokken dan dat we in jaren hebben gezien. Ze hebben zingeving nodig, ze hebben sterke vriendschappen nodig; ze hebben mensen nodig aan wie ze zich kunnen spiegelen. Als we ze kunnen begrijpen, kunnen we ze de juiste omgeving bieden om aan hun behoeften te voldoen en hen wijzen op een zinvol leven.

[ Indien deze informatie U geholpen heeft, overweeg, in gebed, een gift om te helpen in de onkosten om deze geloofsopbouwende dienst beschikbaar te maken voor U en uw familie! Giften zijn aftrekbaar van de belastingen. ]

Translation by: Josine

Auteur: Dawson McAllister of Dawson McAllister Live!. Inhoud gebruikt met toestemming van Dawson's book Saving the Millennial Generation, © 1999, Thomas Nelson Publishers.

Copyright © 2001, Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved—except as noted on attached “Usage and Copyright” page that grants ChristianAnswers.Net users generous rights for putting this page to work in their homes, personal witnessing, churches and schools.

Go to Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/dutch
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602        

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network HOMEPAGE and Domein Gids