A mormon egyhz Jzus Krisztus egyhznak vallja magt. Akkor mirt mondja a tbbi egyhz rluk, hogy nem keresztynek?

Lásd ezt az oldalt: angol (English), Tongan, Spanish

A mormon egyház Jézus Krisztus egyházaként írja le magát; akkor miért mondja a legtöbb más egyház, hogy a mormonizmus nem keresztény?

Amikor mormon misszionriusok csngetnek be hozzm, nha mg arra is hivatkoznak, hogy a mormon egyhz klnbzik az sszes keresztynnek mondott egyhztl. Ebben valban igazuk van. Habr a mormonok sok - a tbbi egyhzzal egyez - dolgot is hirdetnek, egy mlyrehatbb beszlgets sorn rendszerint hamar kiderl, hogy a szavaik mgtti elkpzelsek merben klnbznek a hagyomnyos keresztynsgtl. Hitelvi llspontjuk mg akkor sem egyeztethet ssze a Biblia tantsaival, ha egyni s csaldi letkben gyakran elismersre mlt magatartst tanstanak.

Lssuk teht a fbb klnbsgeket:

 1. Isten

  A mormonok szerint: Isten a vilgegyetem legfbb lnye, de nem mindig volt az. Fokozatosan rte el az istensget azzal, hogy teljesen igazsgos letet lt.

  „…Be kell ltnunk, hogy Isten egy idben sokkal gyengbb volt, mint ma. Akkor hogyan dicslt meg s lett felmagasztalva? Hogyan rte el mostani Isteni pozcijt? Elszr is vezredekkel ezeltt Isten ktsgtelenl minden alkalmat megragadott, hogy megtanulja az igazsg trvnyeit s engedelmeskedett minden egyes igazsgnak, ahogy megismerkedett vele. Naprl napra gyakorolta az akaratt s ennek eredmnyekppen teljesen megismerkedett a rla hazud erkkel. Ahogy llhatatos szorgalommal, folyamatos erfesztssel s tkletes engedelmessg ltal tbb tudst szerzett, felfogsa az egyetemes trvnyekrl egyre teljesebb lett. gy aztn egyre tbb tapasztalata lett, nvekedett, mg el nem rte az istensg llapott. Ms szavakkal: az sszes igazsgnak val engedelmessg ltal lett Isten, s ezltal az rk igazsg alkotja lett. Teht az rkkval Atya a lendletes, szorgalmas s teljesen igaz let tjn t jutott az istensg llapotba. Nincs ms t a felmagasztalshoz.” —Rszlet Milton R. Hunter: The Gospel Through the Ages c. knyvbl. Kiadta: Steven & Wallis 1945-ben. 114-115. ldal

  A mormonok szerint az Atya Istennek s a Finak pont olyan haland hs-vr teste van, mint az embernek. (Doctrine and Covenants, 130:22)

  A keresztynsg szerint: Isten rkk ltezett tkletessgben s soha nem ltezett korltlan hatalma s blcsessge nlkl, amivel ma is rendelkezik.

 2. Jzus Krisztus

  A mormonok szerint: Jzus s a Stn - ugyangy, ahogy mi is - lelki lnyek voltak, Isten fiai, mieltt Mria ltal Jzus lelke testet lttt Betlehemben. Mzes knyve gy mutatja be a Stnt s Jzust, mint akik azrt versengenek, ki ltsn hs-vr testet, hogy aztn megvlt legyen. Azt is elmondja, hogy Jzus nyerte a versengst (Joseph Smith: Pearl of Great Price, Book of Moses 4:1-4).

  A mormonok azt is lltjk, hogy Jzus dm s Mria valsgos gyermeke volt, s nincs az letben semmi olyan, amit brki ms ne rhetne el ugyangy.

  Az emberi mivoltt termszetesnek kell elfogadni, s brmelyiknkkel megtrtnhet az, ami vele megtrtnt.

  „Jzus s az sszes tbbi nemes s felsges llek istensge felfoghat a Felsges megtesteslseknt, amennyiben ket is befolysolta Isten szikrja.” —Rszlet Parley P. Pratt: Key to the Science of Theology c. knyvbl, Salt Lake City, Deseret, 1883)

  A keresztynsg szerint: Jzus rkk ltezett, mint a Szenthromsg msodik szemlye. Emberi formt vett fel betlehemi megszletsekor. Azta gy ltezik, mint emberi s isteni termszettel egyarnt rendelkez szemly.

 3. Az ember

  A mormonok szerint: Minden emberi lny s llek, belertve Jzust s a Stnt, lelki lnyknt ltezett, mieltt megszletett. A megszlets testet adott ezeknek a lelkeknek s a lehetsget arra, hogy a jt vagy a rosszat vlasszk. Ezrt az let egy prbaid. Az ember lete meghatrozza a helyzett a feltmads utni letben. Ha fldi letnek cselekedetei kielgtek s minden templomi szablyt betartott, akkor az egyn isten lesz s alkalmas arra, hogy sajt lelki gyermekei legyenek, s benpestse a sajt vilgt, ahogy dm s va is tette ezzel a vilggal.

  A keresztynsg szerint: Az emberek nem lteznek lelki lnyknt szletsk eltt, a Biblia nem tantja a llekvndorls semmilyen formjt sem. Az emberek pedig mindig is egy ms szinten lesznek, mint Isten. Habr hasonlv lehetnk hozz erklcsi tisztasgban a mennyorszgban, de sosem lesznk idben, helyben s kpessgben vgtelenek. Vgl a Biblia nem mond semmit j vilgok benpestsrl, csak Krisztus j kirlysgrl s az j Jeruzslemrl (Jelensek 21;22).

 4. A hitelessg krdse

  A mormonok szerint: A mormonok a Biblit s a Mormon knyvt fogadjk el hitelesnek, a Doctrine of Covenants s a The Great Pearl of Price cm knyvek mellett.

  „Hisszk, hogy a Biblia Isten igje, feltve, hogy helyesen van fordtva; hisszk tovbb, hogy a Mormon knyve is Isten igje” —Articles of Faith, 8

  A keresztynsg szerint: Egyedl a Biblia hiteles, Joseph Smith (a mormon egyhz alaptja) pedig nem prfta.

 5. Megvlts

  A mormonok szerint: A mormonok azt tantjk, hogy Krisztus fellkerekedett a testi hallon s feltmadst biztostott minden embernek. A lelki hall azonban csak az Isten parancsainak val engedelmessggel kerlhet el.

  „Hisszk, hogy Krisztus Jvttele ltal minden ember megmeneklhet, az evanglium trvnyeinek s elrsainak val engedelmeskedsen keresztl.

  Hisszk tovbb, hogy az evanglium legfontosabb alapelvei a kvetkezk: elszr, az r Jzus Krisztusban val hit; msodszor, bnbnat; harmadszor, almertssel val bemerts a bnk bocsnatra; negyedszer, kzrttel a Szent Szellemmel val betltsre.” —Articles of Faith, 3 s 4

  A bnk bocsnathoz egy felavatott mormon pap ltali bemerts szksges. Ennek kiterjesztse a halottakrt val bemerts tana, amelynek sorn a mormonokat valaki olyan helyett mertik be, aki bemerts nlkl halt meg.

  A keresztynsg szerint: Kptelenek vagyunk olyan letet lni, ami megti az Isten ltal fellltott tkletes szentsg mrcjt. Ezrt hit ltal - Krisztus munkjn keresztl - rendezdik viszonyunk Istennel, nem pedig a sajt tetteink rvn. A bemerts s a szent let Istennek val engedelmessg, s nem a megvltshoz szksges dolgok.

 6. A jv

  A mormonok szerint: Habr ltezik valamifle—valsznleg tmeneti—bntets a leggonoszabbak szmra, Krisztus egy hrom szintbl ll kirlysgban fog uralkodni az vezred vgre. Mindegyik kirlysgban lehetsges az elrelps.

  A keresztynsg szerint: A Biblia csak kt lehetsgrl beszl, mennyrl vagy pokolrl. A helyben vagy llapotban val elrelpsrl pedig semmit sem olvashatunk.

További információ

[Ha ezt a cikket hasznosnak tallta, krjk, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segt neknk abban, hogy ezt a hit-pt szolgltatst a jvben is biztostani tudjuk nnek s csaldjnak! Az adomny sszege az adbl levonhat.]

rta: Dr. John Bechtle
Fordtotta: Molnr Csaba

Copyright © 1996, Films for Christ, Minden jog fenntartva - kivve a csatolt „Hasznlat s Szerzi jogok” oldalon lertakat, ahol a ChristianAnswers.Net hasznli bsges jogokat kapnak ezen oldal felhasznlshoz otthonaikban, szemlyes bizonysgttelkben, gylekezeteikben s iskolkban.

ChristianAnswers.Net/hungarian

Cikk verzió: 2024. március 18.

Go to index page