Исус роден ли е в конюшня?

Вижте тази страница на: англичаните (English), Испански


Никакво място в гостоприемницата… и тя го роди в ясла.
Далеч в ясла, но не и в конюшня?

Ниe знаеме Коледната история толкова добре. Мария и Йосиф са отишли от Назарет до Бетлехем и бяха отказани за селската гостоприемница от собственика. Те взеха подслон в хамбар, където Исус бе роден и поставен в конюшня. Много ранна църковна традиция казва мястото на рождението е било пещера до Бетлехем.

Библейската история за раждането на Исус е намерена основно в Лук 2. Д-р Лук нито цитира нито споменава собственик. Предлагаме че историята изобщо не говори за гостоприемница, пещера или дори за хамбар, но за къща!

Текстът на Лук 2 забелязва че е нямало никакво място за Мария и Йосиф в “гостоприемницата.” За съжаление, Гръцката дума преведена гостоприемница (каталума) има много значения, от тях гостоприемница или хан. Използвана само тук или там в Новия Завет (Лук 22:11 и паралелният пасаж, Maрk 14:14), беше мястото където Исус е бил на Последната Си Вечеря с Неговите ученици. Тук, Д-р Лук дава допълнителна информация за каталумата. Той каза че е била мебелиран голям горен етаж в частна Йерусалимска къща. Каталумата на последната вечер на земното министерство на Исус е била “горна стая.”

Предлагаме че каталумата на първата нощ на Исус е била подобна стая в Бетлехем. Мария и Йосиф дошли в града с Мария готова да ражда. Идвайки в стария дома на Йосиф, те са го намерили препълнен от семейни членове които са дошли по-рано. Докато точната причина че не е направено място за бременна жена не е знаена, най-вероятно показва че къщата е била пълна от по-стари хора от семейството на Йосиф, които са имали приоритет.

Значи Мария и Йосиф са отишли в хамбара, нали? Не точно. Библейското описание нито споменава обор нито пещера - взето е за дадено заради яслата. Яслите са корита които са хранели животните, и хамбарите са където могат да бъдат намерени. Но в древният свят, както и в примитивни модерни култури, ясли са всъщо намерени и в самата къща. Животните са обикновено държани вкъщи през ноща.

Малък брой от животинско стадо са били подслонени не в съседни външни била, а вътре в къщата в някои от земните подови стаи. Тук, животни, инструменти и агрикултура е складена. Тук също, храната е правена и може би изядена. Семейни места за спане са били на втория етаж (горна стая). Бъдейки вътре, животните са били защитени от крадене. Също така, тяхното присъствие допринася телна топлина за хладни нощи, достъп до мляко за дневното ядене и екскременти за източник на гориво.

Екскавации в Израел са открили много инсталации в домашни жилища които най-вероятно представляват древни ясли. Някои са издълбани, но повечето са направени от камък. Дървени ясли, естествено, не са оцеляли в археологическия рекорд.

Последователно, Мария и Йосиф не са намерили място в жилищните места на семейния дом. Вместо това, те са останали долу в къщната конюшня, все още в дома, където е била яслата. Тук те са били посетени от овчарите, и може би мъдрите старци по-късно.

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот (Йоан 3:16).

Author: Provided by Associates for Biblical Research, Faith Builder Card #2, available from ABR. Drawing at top by Gene Fackler, Associates for Biblical Research

Translated by: Vlad Velinov

Copyright © 1995, Associates for Biblical Research, All Rights Reserved—except as noted on attached “Usage and Copyright” page that grants ChristianAnswers.Net users generous rights for putting this page to work in their homes, personal witnessing, churches and schools.

Associates for Biblical Research

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Go to index page
Christian Answers Network ДОМАШНА СТРАНИЦА и ДИРЕКТОРИЯ