Wat is nieuw bij ChristianAnswers.Net?

Is de bijbel dus werkelijk zo accuraat?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English)

Is de bijbel dus werkelijk zo accuraat? Dat heb je vast wel eens horen zeggen. Misschien door vrienden of door een leraar… maar je hebt het iemand horen vragen: “Ja hoor, de bijbel is een goed boek, maar hij staat vol fouten.” Goed, we gaan samen even kijken naar de bewijzen en dan kun je zelf oordelen. Wat betreft het Oude Testament kunnen we dit zeggen: de Joodse overschrijvers van de Hebreeuwse geschriften waren aan strikte regels gebonden:

  • Each copy had to be made from a certified original. Elke kopie moest overgeschreven worden van een goedgekeurd origineel.
  • Letter voor letter werd gekopieerd vanuit het origineel. Ze mochten zelfs niet één letter uit hun geheugen overschrijven.
  • De afstand tussen elke letter werd gemeten met een enkele haar of draad.
  • De afstand tussen elke letter werd gemeten met een enkele haar of draad.
  • Elke letter op elke bladzijde en boek werd geteld volgens het origineel. Ook werd er nog geteld het aantal keren dat een letter voorkwam in het origineel en in de kopie.
  • Als een van deze regels (en vele andere) gebroken was, werd de hele kopie vernietigd.

En nu zul je vragen: en het Nieuwe Testament dan? Er zijn twee belangrijke factoren die een rol bij spelen bij het vaststellen of een historisch document betrouwbaar is: Het aantal manuscripten dat nog in omloop is en de tijd tussen wanneer het voor het eerst geschreven werd en de oudste kopie die er nog van bestaat. Laten we het Nieuwe Testament eens vergelijken met een paar andere geschriften uit vroegere tijden.

Het Nieuwe Testament werd geschreven in een periode van 60 jaar. We hebben 24.000 kopieën en enkele van die kopieën zijn slechts 25 jaar verwijderd van de originelen! Het werk van Ceasar, De Gallische Oorlogen, werd geschreven in een tijdsbestek van 56 jaar. We bezitten er tien kopieën van, de kopie die het dichtst bij het origineel staat is er 1000 jaar van verwijderd. We hebben 643 kopieën van Homers Ilias en er is een tijdsspanne van 500 jaar tussen het origineel en de oudst bestaande kopie.

Je ziet dus wel, dat geen enkel ander werk het kan halen bij het Nieuwe Testament. Waarom zijn er dan toch altijd mensen die vinden dat de bijbel niet nauwkeurig is en onbetrouwbaar?

Meer informatie

[ Als deze informatie je van dienst is gewest, wil je dan biddend overwegen om ons een donatie te geven om deze geloofsopbouwende dienst beschikbaar te houden voor jou en je gezin! Donaties zijn aftrekbaar van de belasting. ]

Translated by: Josine

Auteur: Dawson McAllister van Dawson McAllister Live!

Copyright © 1997, Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht verleent om deze bladzijde te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Go to Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA        

Teen Qs™—Christian Answers for teenagers Christian Answers home page
home page
directory
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY