Ik heb mijn meisje geslagen – eenmaal. Nu wil ze niet meer met me uitgaan. Wat moet ik doen?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English), Hongaars, Zweeds

(letter)

“Ik ben 17 jaar en mijn verkering is zojuist uitgegaan.

Op een nacht, toen we in haar slaapkamer waren en op haar bed lagen kregen we ruzie. Ze schopte me, dus sloeg ik haar. Daarom heeft ze de verkering uitgemaakt.

Ik wilde haar niet slaan. Ik bezorgde haar een blauwe plek op haar arm. Ik heb er erg veel spijt van dat ik haar pijn gedaan heb. Ik houd heel erg veel van haar. Dat heb ik haar ook gezegd, maar ze zei dat één keer slaan inhoudt, dat het vaker zal gebeuren.

Ik beloofde haar nooit meer te zullen slaan. Maar weet je, Dawson, het zit namelijk zo, dat ik zelf erg geslagen ben in mijn jeugd. Daardoor heb ik geleerd, dat als iemand je slaat, je terug moet slaan. Daarom sloeg ik haar ook. Ik wilde haar geen pijn doen. Ik wilde wel dat ze dat zou snappen en dat ze me nog een kans geeft. Wat moet ik doen?”

—Michael

Young man. Photo copyrighted. Ik denk Michael dat we eerst onszelf moeten afvragen: “Waarom gebeurde dit?” Laten we de situatie eens onder de loep nemen.

Om te beginnen kan ik niet om de achtergrond heen. Je schrijft: “we waren in haar slaapkamer en we lagen op haar bed…”

Waar??? Op haar slaapkamer? Michael, jij en je meisje horen daar helemaal niet te zijn, naast elkaar liggend op haar bed. Als we het hebben over teveel emotionele druk op een relatie, dan is dat wel daar.

Dat soort vadertje en moedertje spelen bewaar je maar voor later. God zegt dat we op moeten passen met onze emoties en toenaderingen. En hij zegt ons ook om zelfs de schijn te vermijden van seksuele activiteit buiten het huwelijk. Jij en je meisje hebben de grens overschreden.

Dus, wat gebeurde er vervolgens? Je reageerde op een boze gewelddadige manier op de onvolwassenheid van je meisje. “Ze schopte me, dus sloeg ik haar.” schreef je.

Maar Jezus leerde ons om vredestichters te zijn.

“Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.” zei hij in Matteus 5:9.

De daden van een ander – in dit geval je vriendin – is geen excuus om Jezus gebod om de vrede te bewaren niet op te volgen. Simpel gezegd: je had je meisje niet mogen slaan.

Maar dat deed je wel. En Michael, het spijt me erg dat je in een atmosfeer bent opgegroeid zoals je beschreef. Het was een atmosfeer, die je leerde, om het met je eigen woorden te zeggen: “Als iemand je slaat, sla je terug.”

Wat er met je gebeurde toen je kind was en wat men je ingeprent heeft is fout. Om je gevoel de vrije hand te geven is niet de weg van God – en dat zou onze manier van doen ook niet moeten zijn in het leven.

“Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.” (Jakobus 1:19,20).

Weet je nog wat voor voorbeeld Jezus gaf tijdens zijn lijden en dood aan het kruis? Wat deed hij?

Hij werd gehoond en hoonde zelf niet, hij leed en dreigde niet, hij liet het oordeel over aan hem die rechtvaardig oordeelt. (1 Petrus 2:23).

En hoe nu verder? Dat wil je weten.

Mijn advies, Michael, is dat je allereerst vergeving moet vragen aan dit meisje. Belijd dat je fout zat en vraag haar om je te vergeven.

En geef dan de relatie wat ruimte – behoorlijk wat ruimte. Naar mijn mening is er grote schade toegebracht aan deze relatie. Dit moet beslist niet je allereerste zorg zijn.

Integendeel – en dit is de allerbelangrijkste stap – je moet pastorale hulp gaan zoeken om tot op de bodem te gaan met je boosheid. Het is waar, dat mensen die vaak geslagen zijn in hun jeugd gauwer geneigd zijn om anderen te slaan als ze ouder worden. Dus God kan dit incident gebruiken om je wakker te schudden over hoe ernstig jouw probleem wel is.

Neem er serieus de tijd voor om met jezelf in het reine te komen, om te genezen van je frustraties. Totdat je hier mee afgerekend hebt, zul je heel moeilijk een liefdesrelatie kunnen vinden die je wenst en die je nodig hebt.

En ik beloof je, Michael, dat als je werkelijk wilt veranderen en je God vraagt je te helpen, dat Hij dat ook gaat doen. Gegarandeerd.

Translated by: Josine

Auteur: Dawson McAllister van Dawson McAllister Live!

[ Als deze informatie je van dienst is geweest, wil je dan biddend overwegen om ons een donatie te geven om deze geloofsopbouwende site beschikbaar te houden voor jou en je gezin. Donaties zijn aftrekbaar van de belasting. ]

Copyright © 1997, Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved – behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net users het recht verleent om deze bladzijde te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Teen Qs™—Christian Answers for teenagers Christian Answers home page
home page
directory
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY