Vad är nytt på ChristianAnswers.Net?

Jag slog min flickvän vid ett tillfälle. Nu vill hon inte gå ut med mig längre. Vad ska jag göra?


See this page in: engelska (english), holländska, ungersk

“Jag är 17 år gammal och det tog precis slut med min flickvän.

En natt, när vi var i hennes sovrum, liggande på sängen, började vi bråka. Hon sparkade mig, så jag slog henne. Det var då hon gjorde slut med mig.

Det var inte meningen att jag skulle slå henne. Jag gav henne ett blåmärke på armen. Jag är väldigt, väldigt ledsen att jag någonsin skadade henne. Jag älskar henne väldigt mycket. Jag sa det till henne, men hon sa att om jag slog henne en gång, så kanske jag gör det igen.

Jag sa att jag aldrig skulle slå henne igen. Dawson, det är bara det att när jag växte upp så blev jag själv slagen en del. Jag fick höra att om någon slår dig, ska man slå tillbaka. Det var därför jag slog henne. Jag menade aldrig att skada henne. Jag önskar att hon kunde förstå det och ge mig en chans till. Jag skulle ge henne en chans till. Vad ska jag göra?”

-Michael

Jag tror, Michael, att vi måste börja med att fråga oss frågan:

“Varför hände detta?” Låt oss se närmare på situationen.

Till att börja med, jag kan inte strunta i själva upplägget. Du sa, ‘Vi var i hennes sovrum, liggande på sängen…’”

Whoa, precis där började det, Michael. Du och din flickvän ska inte vara i en sådan situation, liggande sida vid sida i hennes sovrum. Tala om att lägga för mycket känslomässigt tryck på relationen.

Ni kan inte spela den typen av man-o-hustru lekar utanför äktenskapet. Gud säger oss att vi ska skydda våra känslor och vår kärlek. Han säger också att vi ska hålla oss borta från varje tillstymmelse till sexuell aktivitet utanför äktenskapet. Du och din flickvän gick över gränsen.

Så vad händer därefter? Du svarar på ett aggressivt och våldsamt sätt, på din flickväns omogenhet. “Hon sparkade mig, så jag slog henne.” skrev du.

Men Jesus sa åt oss att hålla fred.

“Saliga är de som skapar frid, de ska kallas Guds barn.,” sa han i Matt. 5:9.

En annan persons handlingar - i detta fallet, din flickväns - ursäktar inte brottet mot Jesu bud att vara fridfull. Du skulle helt enkelt inte ha slagit din flickvän.

Men det gjorde du. Och Michael, jag tycker verkligen att det är synd att du växte upp i den atmosfär du beskrev. Det var en atmosfär som, som du själv sa, lärde dig att, “om nån slår dig, slå tillbaka.”

Det som hände dig och det du lärde dig som barn var inte rätt. Att agera ut sin vrede är inte Guds sätt - och det borde inte vara vårt sätt - att ta sig framåt här i livet.

“En människa ska vara snar att höra och sen att tala och sen till vrede. Ty en mans vrede åstadkommer inte det som är rätt inför Gud” (Jak. 1:19,20).

Och kom ihåg Jesu exempel, då han torterades, och då han hängde och dog på ett kors. Vad gjorde han? När de förolämpade honom, hämnades han inte, när han led, hotade han inte, istället satte han sin tillit till Gud, som dömer rättvist. (1 Pet. 2:23).

Men vad nu då? Det var ju det du egentligen ville veta.

Mitt råd, Michael, är att du först av allt ska söka hennes förlåtelse. Bekänn att du gjorde fel, och be henne att förlåta dig.

Ge sedan relationen utrymme - massor av utrymme. Enligt min mening har er relationen blivit väldigt skadad. Det borde vara ditt huvudsakliga intresse just nu.

Istället - och detta är det absolut viktigaste steget av alla - borde du gå till en kristen självavårdare för att finna grunden till din ilska. Det är sant att folk som ofta blir slagna då de växer upp tenderar till att själva slå andra då de är äldre. Så Gud kanske använder denna händelse som ett väckarklocka för dig, för att visa dig hur allvarligt ditt problem kanske är.

Spendera rejält med tid med att bli frisk, med att göra dig själv hel. Innan du (med Guds hjälp) gör det, kommer du att få det svårt att ha den typ av kärleksfylld relation som du vill ha och behöver.

Och jag lovar dig, Michael, att om du verkligen vill ändra dig, be Gud att hjälpa dig, han kommer att göra det. Det är garanterat.

Översättare: Oskar Källner

Författare: Dawson McAllister från Dawson McAllister Live!

Copyright © Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - förutom som det föreskrivs på “Usage and Copyright” sidan som ger ChristianAnswers.Net användare generösa rättigheter för att använda denna sida hemma, vid personligt vittnande, i kyrkan och skolan.

Dawson's bok, Please Don't Tell My Parents .

Go to Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/swedish
Christian Answers Network
PO Box 1167
Marysville WA 98270-1167
USA

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY