Mijn vriendin gaat met diverse jongens naar bed. Nu denken mensen dat ik net eender ben. Hoe kan ik mijn reputatie herstellen en mijn vriendin helpen?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English), Hongaars, Zweeds

(Brief)

Ik heb een echt probleem. Ik heb bij de aanvang van dit schooljaar een meisje ontmoet dat Kim heet. We werden beste maatjes. Met mijn andere vriendin Cheryl erbij vormden we een prachtig trio. Maar, Kim gaat met veel jongens naar bed die niet op onze school zitten. En daar maakt ze geen geheim van.

Het probleem is dat mijn vriendin Annette me vertelde dat iedereen ervan overtuigd is, dat Cheryl en ik hetzelfde doen, omdat we met Kim omgaan. Dat komt hard over. Cheryl en ik hebben Kim gezegd om er mee te stoppen en ook om het niet aan de grote klok te hangen wat ze doet in haar privé-leven. Maar hoe komen Cheryl en ik nu van onze slechte reputatie af, die niet eens op waarheid berust?

We willen wel niet met Kim blijven omgaan, maar ze heeft geen andere vriendinnen. Hoe komen we van deze leugens af?

—Sharon

Je hebt wel een probleem – serieus. Ik maak me grote zorgen over je en je reputatie, maar ik maak me ook zorgen over je vriendin Kim, die haar leven verziekt door met Jan en alleman naar bed te gaan. Dus geef ik jullie beiden een goede raad.

 1. Two girls at lockers. Photo copyrighted.

  Leer je vriendin beter kennen.

  Het probleem van Kim om met jongens naar bed te gaan heeft een diepere oorzaak. Ergens diep in haar hart is Kim beschadigd en ze heeft jouw hulp hard nodig. Misschien heeft ze seksueel misbruik meegemaakt en heeft ze een laag zelfgevoel, of misschien verlangt ze ontzettend naar liefde. Het gaat er gewoon om, dat je vriendin pijn heeft en onmiddellijk hulp nodig heeft.

  Het feit dat ze jou en anderen vertelt dat ze seks heeft met al die jongens is een schreeuw om hulp. Het lijkt er wel niet op, maar het is gewoon zo. Wie wil er nou echt seks hebben met allerlei soorten jongens en het risico lopen op een seksueel overdraagbare ziekte, of om zwanger te raken of zelfs wel aids te krijgen? Telkens als ze zich weggeeft aan een andere jongen, sterft ze een beetje verder. Iets binnen in haar drijft haar er toe.

  En, Sharon, jij bent in de juiste positie om haar te helpen. Zoals Spreuken 17:17 zegt:

  ‘Een vriend is je altijd toegedaan, je broer is geboren om te helpen in tijden van nood.’

  Je moet, eventueel samen met Cheryl, naar Kim toe gaan om met haar te praten. Zeg haar dat je van haar houdt, maar dat het je verdriet doet om te zien, dat ze zichzelf zoveel pijn doet. Zeg haar, dat ze niet per se het leven hoeft te lijden dat ze leeft – haar lichaam weg te geven voor een paar kleine momenten van liefde en genegenheid. Spreek met haar over Jezus, de man die haar nooit zal laten vallen.

  Kim moet zich nog een laatste keer aan iemand geven en dat is de enige juiste man – Jezus Christus. Laat je niet op een zijspoor brengen als je met haar praat. Ze moet in de juiste positie met Jezus komen. En dan moet ze praten met jouw jeugdwerker of een andere volwassene die haar kan counselen.

  Pas op! Wees liefdevol, maar vastberaden. Ik weet dat wat ik van je vraag radicaal is. Maar als je dit niet op deze manier aanpakt, ben ik bang, dat je vriendin zichzelf voorgoed te gronde richt. Als ze weigert, zeg haar dan dat je er voor haar zult zijn als ze ervoor klaar is, maar dat je dan je handen van haar aftrekt. Ze zal je nodig hebben.

 2. Staat je reputatie op het spel?

  Je hebt vast wel eens het gezegde gehoord:

  ‘Waar je mee omgaat word je mee besmet.’

  Zo beoordelen tieners elkaar onderling. Als je met dit meisje omgaat die haar lichaam weggeeft, denken andere mensen dat jij net eender bent. Het is vaak zo, dat tieners meer naar de schijn kijken dan naar de werkelijkheid.

Sharon, Je moet deze situatie gebruiken als een gelegenheid om je te zuiveren van je slechte reputatie, en een nieuw krachtig statement weg te geven. In plaats van bekend te staan als een meisje dat haar lichaam aan jongens geeft, ga je bekend worden als een jongedame, die haar leven aan Jezus heeft gegeven. Gebruik je liefdevolle vastberaden houding wat betreft je standpunt over Kim als een statement tegenover anderen. Ik bid, dat Kim haar leven aan Jezus geeft en ze zal een voorbeeld worden van iemand, die radicaal veranderd is door Jezus Christus.

Maar ik wil graag dat je voorzichtig bent. Wees niet verdrietig of gedeprimeerd als je niet direct de resultaten ziet, die je had gehoopt bij de aanvang. Sommigen blijven van je houden, wat er ook gebeurt en anderen zullen je blijven minachten, wat je ook doet. Het enige wat je kunt doen is doen wat goed is in Gods ogen en de rest aan Hem overlaten.

De bijbel zegt in Spreuken 16:7,

“Als de weg die iemand gaat de HEER behaagt, doet hij zelfs zijn vijand vrede met hem sluiten.”

Sharon, wees sterk – voor je vriendin en voor jezelf. God zal je helpen.

[ Als deze informatie je van dienst is geweest wil je dan biddend overwegen om ons een donatie te geven om ons te helpen de kosten te betalen voor deze geloofsopbouwende dienst, die beschikbaar is voor jou en je gezin. Donaties zijn aftrekbaar voor de belasting. ]

Translated by: Josine

Auteur: Dawson McAllister van Dawson McAllister Live!

Copyright © 1997, 1998, Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved – behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht verleent om deze bladzijde te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Teen Qs™—Christian Answers for teenagers Christian Answers home page
home page
directory
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY