Min kompis ligger med en massa killar. Nu tror folk att jag gör det också. Hur fixar jag mitt rykte och hjälper min vän?


See this page in: engelska (english), holländska, ungersk

(Brev)

Jag har ett rejält problem. Jag träffade den här tjejen, Kim, i början av skolåret. Vi har blivit bästa vänner. Med min andra vän Cheryl blir vi en fin trio. Nu är det så, att Kim ligger med en massa killar. Och hon berättar det för folk!

Problemet är det att min goda vän Annette sa till mig att alla tror att Cheryl och jag också gör det, för att vi umgåd med Kim. Det svider! Cheryl och jag har sagt till Kim att sluta göra det och att sluta tala om det för folk. Men hur kan jag och Cheryl bli fria från vårt dåliga och defenitivt falska rykte.

Vi vill inte umgås med Kim, men hon har inte några andra vänner. Hur blir vi av med dessa lögner?

—Sharon

Two girls. Photo copyrighted.

Du har ett problem - ett allvarligt problem. Jag är väldigt bekymrad för dig och ditt rykte, men jag är också bekymrad angående din vän Kim, som förstör sitt liv genom att ligga med alla dessa killar. Så jag vill ge er båda två lite råd.

 1. Förstå sanningen om din vän.

  Kim's problem, med att ligga med killar, är ett symptom på ett djupare problem. Någonstans djupt i Kims hjärta är hon väldigt sjuk och behöver desperat din hjälp. Kanske blev hon sexuellt utnyttjad som barn eller så har hon dålig självbild, eller också svälter hon i brist på kärlek. I vilket fall som helst är det så att hon inte mår bra och att hon behöver hjälp omgående.

  Det faktum att hon berättar för dig och andra om att hon har sex med alla dessa killar är ett rop på hjälp. Det kanske inte verkar så men det är vad det är. Vem vill egentligen ha sex med alla möjliga killar och riskera att få en sexuellt överförbar sjukdom, graviditet, eller t.o.m. AIDS? Varje gång hon ger bort sig själv till ännu en kille, dör en bit till av henne. Något inuti henne måste driva henne att göra detta.

  Och, Sharon, du är i en jättebra postition att kunna hjälpa henne. Som Ordsspråksboken 17:17 säger,

  “En vän visar alltid kärlek, en broder är till för att hjälpa i nöden.”

  Du måste gå, kanske tillsammans med Cheryl, och prata med Kim. Säg henne att du älskar henne men att du inte orkar med att se på medan hon förstör sig själv. Säg till henne att hon inte måste leva på det sättet - att ge bort sin kropp för några korta ögonblick av kärlek och tillgivenhet. Tala med henne om Jesus, mannen som aldrig skulle dumpa henne.

  Kim måste ge bort sig själv en sista gång till rätt man - Jesus Kristus. Låt inte samtalet komma på avvägar. Hon måste få det uppklarat med Jesus. Sedan behöver hon tala med din ungdomspastor eller någon annan vuxen som kan hjälpa henne med själavård.

  Kom ihåg, var kärleksfull men också tydlig. Jag vet att vad jag ber dig göra är radikalt. Men om du inte gör någonting, är jag rädd att din vän kommer att förstöra sig själv för evigt. Om hon gör motstånd, berätta för henne att du kommer att vara där när hon är redo för att få hjälp, men att ni inte längre kan fortsätta att ge henne ert stöd och er vänskap. Hon kommer att behöva er.

 2. Förstå sanningen om ditt rykte.

  Du har säkert hört ordspråket: “Lika barn leka bäst…” Det är oftast så som tonåringar klassifierar varandra. Om du hänger ute med den här tjejen som ger bort sin kropp, kommer andra människor tro att du också ger bort din kropp. Ofta, är skenet viktigare för tonåringar än sanningen.

  Sharon, du måste använda denna situationen som en möjlighet för att byta ut det dåliga ryktet med ett nytt, kraftfullt rykte. Istället för att vara känd som den unga damen som ger bort sin kropp till killar, bli känd som den unga damen som har gett sin själ till Jesus Kristus. Låt din kärlek och styrka när du engagerar dig i Kim bli till ett budskap för de omkring dig. Jag ber för att Kim ska ge sitt liv till Jesus och att hon sedan ska bli ett exempel på en som har blivit radikalt förändrad av Jesus Kristus.

  Men jag måste varna dig. Bli inte sorgsen eller t.o.m. deprimerad om du inte får de resultat som du hade hoppats på, särskilt i början. Vissa människor kommer att tycka om dig oavsett, och andra kommer att tycka illa om dig oavsett. Det enda du kan göra är att det som är rätt enligt Gud och lämna resten till honom.

  Bibeln säger i Ordsspråksboken 16:7,

  “Om någons vägar behagar Herren, gör han även hans fiender till vänner.”

Sharon, var stark - för din vän och för dig själv. Gud kommer att hjälpa dig.

Översättare: Oskar Källner

Författare: Dawson McAllister från Dawson McAllister Live!

Copyright © Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - förutom som det föreskrivs på “Usage and Copyright” sidan som ger ChristianAnswers.Net användare generösa rättigheter för att använda denna sida hemma, vid personligt vittnande, i kyrkan och skolan.

Dawson's bok, Please Don't Tell My Parents .

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/swedish
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY