Két lány. Photo copyrighted.

A barátnõm mindenkivel lefekszik, és ezért engem is ilyennek tartanak. Hogy tudnék segíteni neki és helyreállítani a jóhíremet?

Lásd ezt az oldalt: angol nyelv (english), holland, svéd

(egy levélbõl…)

Van egy nagy problémám. Iskolakezdéskor ismerkedtem meg Kimmel. õ lett a legjobb barátnõm. A másik barátnõmmel, Cheryllel együtt nagyszerû hármas vagyunk. A baj az, hogy Kim sajnos mindenféle sráccal lefekszik, és ráadásul ezt mindenkinek el is újságolja!

Aztán egy másik barátnõmtõl, Annette-tõl hallottam, hogy mindenki azt hiszi, Cheryl és én is ilyenek vagyunk, mert Kimmel barátkozunk. Ez nagyon fájt! Cheryllel már megmondtuk Kimnek, hogy ezt az egészet hagyja abba, és ne teregesse ki mindenkinek a magánéletét, de vajon Cheryl és én hogyan tudnánk megszabadulni ettõl a rágalomtól?

Nem szeretnénk Kimmel lenni, de nincs más barátnõje. Hogyan tudnánk megszabadulni ezektõl a hazugságoktól? —Sharon

Ez aztán probléma a javából! Aggódom érted és a jóhíredért, de legfõképp Kimért, aki teljesen tönkreteszi az életét. Ezért mindkettõtöknek szeretnék tanácsot adni.

1. Mi is az igazi probléma a barátnõddel?

 1. Two girls at lockers. Photo copyrighted.

  Értsd meg az igazságot a barátodról.

  Az, hogy Kim minden este mással alszik, egy mélyebb problémát takar. Mélyen a szívében nagyon beteg és rendkívül nagy szüksége van a segítségedre. Talán megerõszakolták vagy rossz az önértékelése, talán szeretet után epekedik. A lényeg az, hogy a barátnõd lelkileg mélyen sérült és azonnali segítségre van szüksége.

  Lehet, hogy nem úgy tûnik, de õ segítségért kiált, mikor ezeket a kalandjait elújságolja neked és másoknak is. Máskülönben kinek lenne kedve lépten-nyomon mindenkivel lefeküdni, és kockáztatni azt, hogy terhes lesz, AIDS-et vagy más nemi betegséget kap? Minden alkalommal, mikor egy újabb sráccal lefekszik, egy kicsit jobban kiég. Valami belülrõl hajtja, hogy ilyesmit csináljon.

  Ami pedig a legfontosabb, Sharon, hogy óriási lehetõség van a kezedben, hogy segíts neki. Ahogy a Példabeszédek 17,17 is mondja:

  „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.”

  Talán nem lenne rossz ötlet, ha te és Cheryl beszélnétek Kimmel. Mondjátok el neki, hogy szeretitek, de nem tudjátok elviselni, hogy a szemetek láttára teszi tönkre magát. Tegyétek világossá azt is, hogy nem kell így élnie, másoknak adva a testét néhány pillanatnyi szeretetért és gyengédségért. Beszéljetek neki Jézusról!

  Kim akkor fog megszabadulni, ha végre nem férfiaknak, hanem Jézusnak adja oda magát. Ne hagyd, hogy a beszélgetésetek mellékvágányra terelõdjön. õneki Jézussal kell rendbe jönnie. Utána pedig az ifjúsági vezetõtökkel vagy egy olyan felnõttel kellene beszélnie, aki tanácsot tudna neki adni.

  Légy Kimmel határozott, de bánj vele szeretettel. Tudom, hogy amit kérek, talán túl radikális. Ha viszont nem teszel valamit gyorsan, attól tartok, a barátnõd végleg tönkreteszi magát. Ha nem hallgat rád, akkor mondd meg neki, hogy mihelyst kész elfogadni a segítséged, te rendelkezésére állsz, azonban a továbbiakban nem tudod felajánlani barátságodat és támogatásodat. én biztos vagyok benne, hogy szüksége lesz rád.

 2. Mi is a valódi helyzet a jóhíreddel kapcsolatban?

  Van egy latin közmondás, miszerint „Hasonló a hasonlónak örül.” A tinédzserek pontosan így gondolkoznak. Ha te ezzel a lánnyal barátkozol, aki odaadja a testét másoknak, a többiek azt fogják gondolni, te is ilyen vagy. A tinédzserek között a külsõségek sokszor fontosabbak, mint az igazság.

  Sharon! Ezt a helyzetet arra kell használnod, hogy a rossz híredet egy új, erõs megbecsülésre váltsd. Most itt a lehetõség, hogy ahelyett, hogy azt mondanák rólad, hogy te mindenkinek odaadod a tested, arról beszéljenek, hogy te olyan valaki vagy, aki a lelkét Jézus Krisztusnak adta. Legyen példa mások elõtt az a szeretet és kitartás, amivel Kimhez viszonyulsz. Imádkozom azért, hogy Kim Jézusnak adja az életét, s így példa lehessen mások elõtt abban, hogy Jézus Krisztus mennyire alapvetõen meg tud változtatni valakit.

  Végül szeretnélek figyelmeztetni. Ne légy szomorú vagy elkeseredett, ha nem éred el a várt eredményt, különösen eleinte. Vannak akik a helyzettõl függetlenül is szeretnek, mások meg akkor sem fognak szeretni, ha minden megváltozik. Nem tehetsz mást, mint azt, hogy Isten szerint cselekszel és ráhagyod a dolog kimenetelét.

  A Biblia a Példabeszédek 16,7-ben azt mondja:

  „Akinek életútját kedveli az úr, azt még ellenségeivel is összebékíti.”

  Légy erõs Sharon! A barátnõd és a saját érdekedben is. Isten segíteni fog.

Fordította: Molnár Csaba
Írta: Dawson McAllister, Dawson McAllister Live!

Dawson McAllister Live!

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

Copyright © Dawson McAllister Live!, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

ChristianAnswers.Net/hungarian

Go to index page