Miért nem engednek a szüleim randevúzni?

Lásd ezt az oldalt: angol nyelv (english), holland, svéd

Egyszerûen nem értem. 16 éves vagyok, és a szüleim még nem engedik, hogy kettesben találkozzam a barátommal. úgy elmehetünk valahova, ha más barátaim is jönnek vagy más is van velünk, de egyedül még nem.

A szüleim azt akarják, hogy mindig kérdezzem meg õket, ha csinálni akarok valamit a barátaimmal. Aztán csodálkoznak rajta, hogy nem bízhatnak bennem. Addig nem is fog ez megváltozni, amíg nem adnak elég szabadságot arra, hogy megmutassam, megbízhatnak bennem.

A szüleim egyszerûen túl szigorúak.
- Tammy

Couple playing pool. Photo copyrighted.

Ismét az évszázados szülõ-kamasz vitával állunk szemben. Ez mindig nehéz dolog, szülõnek és gyereknek egyaránt.

Tammy, én nem ismerem a dolog hátterét, de a szüleid letámadása helyett inkább néhány kérdést kellene feltenned. Vajon miért kérnek tõled ilyesmit? Elképzelhetõ, hogy van néhány dolog, amit eddig figyelmen kívül hagytál.

Mégegyszer mondom, nem ismerem az egész helyzetet, de azt biztosan tudom, hogy Isten hatalmat adott nekik feletted:

„Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az úrban, mert ez a helyes. »Tiszteld apádat és anyádat«” (Efézus 6,1-2).

Azt nem tudom megmondani, miért nem engednek randevúzni. Talán egyikõjüknek vagy mindkettõjüknek rossz tapasztalata volt kamaszkorában a randevúkkal kapcsolatban. Talán túl korán kezdték, s ennek megszenvedték néhány következményét. Vagy veszélyt látnak abban, hogy te és a barátod kettesben találkozzatok.

Talán le kellene ülnötök a barátoddal és a szüleiddel, hogy megbeszéljétek ezt a kérdést. Kérdezd meg, mi a véleményük. Meg kell bizonyosodniuk róla, hogy félelmeik alaptalanok. De ez nem fog megtörténni, ha mérges vagy velük, inkább legyél kedves és õszinte.

Talán úgy tûnik, hogy a szüleid pártjára állok, de hát magam is szülõ vagyok. Manapság nagyon félelmetes idõket élünk. A szüleid valószínúleg - a többi szülõhöz hasonlóan - joggal féltik a gyermeküket.

Igazából azt hiszem, hogy te és a szüleid egyszerûen nem szoktatok beszélgetni. Szerintem keress egy kívülálló személyt - egy felnõttet, akiben megbízol - és beszéljétek át a problémáidat. Vizsgáld meg, hogy pontosan hol állsz a szüleid szemében, és mondasd el velük, mi a szerepük az életedben.

Nem könnyû se szülõnek, se kamasznak lenni a 20. században. De tudom, hogy Isten át fog segíteni ezeken a harcokon téged és a szüleidet.

Már csak pár év és otthonodat elhagyva megkezded a felnõtt életet. Ne hagyd, hogy ezek a problémák megmérgezzék ezeket a fontos éveket. Talán a szüleidnek meg kellene kicsit nyugodnia, neked pedig megértened az õ indítékaikat, de ez mindaddig nem fog bekövetkezni, míg nem ültök le egyszer és nem beszélitek meg.

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

Fordította: Molnár Csaba
Author: Dawson McAllister of Dawson McAllister Live!

Copyright © 1997, Dawson McAllister Live!, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

Dawson's great book, Please Don't Tell My Parents.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/hungarian

Go to index page