Varför får inte min kille och jag gå ut själva?


See this page in: engelska (english), holländska, ungersk

(Brev)

Jag fattar bara inte. Jag är 16 år gammal, och mina föräldrar låter inte mig gå ut själv ännu! Visst, jag kan gå ut med min pojkvän om vi är en grupp. Och, ja, det är okey med dubbelträffar, bara vi inte går ut själva.

Mina föräldrar vill alltid att jag ska säga till dom först så fort jag ska göra något med mina vänner. Sedan undrar mina föräldrar varför de inte kan lita på mig. Det kan de inte om de inte ger mig nog med svängrum för att visa dem att de kan lite på mig.

Mina föräldrar är helt enkelt för hårda

—Tammy

Couple playing pool. Photo copyrighted.

Det är en gammal, gammal historia - tonåringen och föräldrarna som kämpar med varandra. Det är alltid tufft för tonåringen, och för föräldrarna.

Tammy, jag känner inte till hela din historia. Men istället för att attackera dina föräldrar, kanske du skulle ställa dig några ärliga frågor. Varför gör de som de gör? Kanske finns det någon anledning som du har missat.

Igen, jag känner inte till hela din situation, men så här mycket vet jag: Gud har placerat dina föräldrar i auktoritet över ditt liv.

“Ni barn, lyd era föräldarar i Herren, det är rätt och riktigt. Hedra din far och mor” (Ef 6:1,2).

När det kommer till varför de inte tillåter dig och din pojkvän att gå ut själva, vet jag inte riktigt. Kanske en av dem eller t.o.m. båda två gjorde tråkiga erfarenheter på just detta området då de själva var tonåringar. Kanske började de för tidigt och fick lida någon konsekvens av det. Kanske ringer det en alarmklocka bakhuvudet på dem när man kommer inte på detta området.

Kanske borde du och din pojkvän sätta er ned och diskutera frågan med dina föräldrar. Fråga dem vad de tror och vad de tänker. Dina föräldrar behöver få sin oro stillad. Men Tammy, det kommer inte att hända om du i ilska slår mot dem. Var bara ärlig - och vänlig -mot dem.

Det verkar som om jag hamnar på dina föräldrars sida. Men jag är också en förälder. Och detta är ganska läskiga tider vi lever i. Dina föräldrar är antagligen som alla andra föräldrar: de är allvarligt oroade för sitt barns säkerhet.

Jag tror verkligen att du och dina föräldrar helt enkelt har misslyckats att kommunikera med varandra. Jag föreslår att du får tag i en tredje person - någon annan vuxen som du litar på - och sätter er ned allihop och talar igenom era problem. Ta reda på exakt var du befinner dig i dina föräldrars ögon, och be dem förklara deras egen roll i ditt liv.

Det är inte enkelt idag att vara en tonåring, och det är precis lika svårt att vara förälder. Men jag vet att Gud kommer att hjälpa dig och dina föräldrar genom det här.

Om några få år kommer du att lämna hemmet och starta ditt eget liv som vuxen. Låt inte denna typ av problem förstöra det som borde vara några väldigt speciella år tillsammans med din familj. Kanske borde dina föräldrar verkligen ta det lite lugnare, och kanske behöver du bättre förstå varifrån de kommer. Men inget av det här kommer att hända om ni inte sätter er ned och talar om det.

Översättare: Oskar Källner

Författare: Dawson McAllister från Dawson McAllister Live!

Copyright © Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - förutom som det föreskrivs på “Usage and Copyright” sidan som ger ChristianAnswers.Net användare generösa rättigheter för att använda denna sida hemma, vid personligt vittnande, i kyrkan och skolan.

Dawson's bok, Please Don't Tell My Parents .

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/swedish
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY