Nem vagyok házas, de kiderült, hogy terhes vagyok. Mit tegyek?

Lásd ezt az oldalt: angol nyelv (english), holland, svéd
Photo copyrighted. Courtesy of Films for Christ.

Mikor az együttjárásról és a szexrõl beszélek, gyakran szoktam mondani, hogy ha játszunk egy hangszeren, akkor zenét kapunk. Szexuális értelemben sok kamasz játszik a hangszereken, de csak blues szólal meg. Egy szomorú dallam, amire legtöbbjük nem számított. A statisztikák magukért beszélnek:

Az egyik legborzasztóbb érzés, amit egy kamasz átélhet, az, mikor rájön, hogy teherbe esett, vagy teherbe ejtett valakit. Rémísztõ érzés, mert nincs rá egyszerû megoldás. Sok olyan helyzet van, mikor egy diák hibájának csak apróbb következményei vannak, de ez nem tartozik azok közé.

Meg vagyok gyõzõdve, hogy a nemi erõszak kivételével, nincs olyan téma, ami annyira zavarba hozna egy lelkigondozót, mint a nemkívánt terhesség. Egy lelkigondozó, barát vagy szülõ alig tehet valamit a fájdalom enyhítéséért. Persze egy rossz döntés nem jelenti azt, hogy a diáknak újabb rossz döntést kéne hoznia. A ChristianAnswers.Net alábbi válaszában egy levelet olvashatunk egy lánytól, Gingertõl, aki már felismerte, hogy hibázott. Minden vágya, hogy szembenézzen a hibával és helyrehozza azt. Ahogy majd látni lehet, teljesen õszinte voltam vele, de igyekeztem nem elítélni.

(egy levélbõl)

Azt se tudom, hol kezdjem. A szüleim jó ideje elváltak, azóta mindketten megházasodtak. Az apám sohasem törõdött velem. A mostohaanyámmal utáljuk egymást. Anyámmal nem sokat beszélünk, a mostohaapám pedig csak akkor szólal meg, mikor rámüvölt.

Nos, összejöttem egy fiúval, akirõl azt hittem, hogy ugyanúgy szeret engem, mint ahogy én szeretem. Az az igazság, hogy terhes lettem, a szerelem pedgi eltûnt a barátommal együtt. Elmondtam apámnak, aki csak annyit mondott: „az apjától kérj segítséget, ne tõlem.” A hírek a mostohaanyám fülébe is eljutottak. õ azt mondta: „Edd csak meg, amit fõztél.” A mostohaapám hetekig nem szólt hozzám, aztán azt mondta: „örökbefogadom.” Anyám úgy reagált: „Kérek egy idõpontot az orvostól. Rendbe hozzuk a dolgot, mielõtt az egész város megtudja.”

Én nem akarok abortuszt, ezért mindenki azt mondja, milyen hülye és földhözragadt vagyok. Az iskolaigazgató szerint abba kéne hagynom az iskolát, mert egy terhes lány nem járhat iskolába. Jobb ember lennék, ha elmennék az abortuszra? és ez még csak a kezdet. Lesz egy gyerekem, az apja rám se néz és a szüleim se fognak segíteni mindaddig, míg alá nem írom nekik a papírokat, hogy örökbefogadják a gyereket.

Túl akartam adagolni magam, míg mindenki aludt, hogy ne tudjanak kórházba vinni. Véletlenül épp az ön mûsorát, a „Túl „Túl fiatal a halálhoz” be. Nem direkt volt. Történetesen épp azon az éjszakán akartam túladagolni magam. Amint látható, nem tettem meg. Elhatároztam, hogy megoldom a problémáimat, s többé nem futok elõlük. De van elõttem egy nagy probléma, a baba. Nem tudom eltartani, de nem akarom feladni. Az apjától nem kérhetek segítséget, õ túl labilis. Azt hiszem bele kell törõdnöm, és alá kell írnom azokat a papírokat.

Csak azért írtam, hogy köszönetet mondjak azért a mûsorért. Nem csak a saját életemre kezdtem gondolni utána, hanem a gyerekemére is. Adtam magamnak mégegy esélyt, s a gyerekemnek is, hogy megismerje, hogy az életnek van napos és árnyékos oldala - a napos még csak most következik.

      — Ginger

Köszönöm, hogy idõt szántál arra, hogy megírd ezt a levelet, Ginger. Tény, hogy egy nagyon komoly problémával állsz szemben. A házasságon kívüli terhesség sok bonyodalmat okozhat, és ebbõl te is megkaptad a részed. Egy csomó nehéz döntésnek nézel elébe.

Mikor szembesülsz egy ilyen döntéssel, szeretném, ha elmondanád magadnak:

Attól, hogy egyszer hibáztam, még nem kell újabb hibás döntéseket hoznom.

Már eddig is rendkívül nehéz döntéseket kellett hoznod, és az alapján, amit a leveledben leírtál, jó döntéseket hoztál. Nem is tudom elmondani, milyen büszke vagyok rád ezért.

Például nem hoztál egy olyan borzalmas döntést, hogy öngyilkos leszel. Az öngyilkosság sohasem megoldás. Minden esetben rossz választás. Remélem látod, hogy Isten mutatta meg szeretetét irántad, mikor arra vezetett, hogy megnézd a mûsorunkat. Megõrzött attól, hogy megöld magad, mert tudta, hogy az õ segítségével szembe tudsz nézni a problémáiddal.

Persze a te halálod a gyermeked halálát is jelentette volna. Ez kétszeres katasztrófa lett volna. Isten tudta, hogy a Sátán semmi mást nem akart jobban, mint hogy egy csapásra elpusztítson téged és a gyermekedet is. Jézus figyelmeztetett minket a Sátán rombolására:

A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sõt bõségben éljenek.János 10,10

A Biblia tovajnak nevezi a Sátánt. Valami olyat akart elvenni tõled, ami nem az övé: a te- és a gyermeked életét. Tudja, hogy Isten mennyire szeret titeket. Isten ajándéka Jézus Krisztus volt a számodra. õ szeret téged és a gyermekeddel együtt egy értelmes, szeretetteljes és céltudatos életet akar adni nektek. Ezért két dolgot tett érted. Közbelépett, és megóvott az öngyilkosságtól, és egy olyan életet ajánlott fel neked, amit érdemes végigélni.

Elkövethettél volna egy másik szörnyû hibát is azzal, hogy az igazi édesanyádra hallgava elmentél volna az abortuszra. Okosan megértetted, hogy az abortusz ugyan „megoldott volna néhány problémát”, mint pl. a szégyent, de sokkal több új problémát teremtett volna. Isten utálja az abortuszt. Mélyen magadban tisztán láttad, hogy ez nem más, mint egy ártatlan csecsemõ életének kioltása. Nem a baba hibája, hogy terhes lettél. Megölni egy gyermeket azért, mert az édesanyja hibázott, még nagyobb hiba.

Nagyon büszke vagyok rád. Annak ellenére, hogy nagy nyomás volt rajtad, hogy elmenj az abortuszra, mégis jó döntést hoztál.

A döntésed Istennek is tetszésére volt. A 139. ZsoItárban a Biblia egyértelmûen azt mondja, hogy Isten az ember születése elõtt már aktívan részt vesz a megteremtésében.

Te alkottad veséimet,
te formáltál anyám méhében.

Csontjaim nem voltak rejtve elõtted,
amikor titkon formálódtam,
mintha a föld mélyén képzõdtem volna.
Alaktalan testemet már látták szemeid;
könyvedben minden meg volt írva,
a napok is, amelyeket nekem szántál,
bár még egy sem volt meg belõlük. —Zsoltárok 139,13.15-16

Ginger, tudom, milyen nehéz teljes mértékben gondoskodni egy csecsemõrõl, mikor olyan kevesen támogatnak. Van azonban néhány dolog, ami bátoríthat téged.

Bátorítson az, hogy amit eddig tettél, az helyes volt.

Továbbá bátorítson az is, hogy Istennek már jó terve van veled és a gyermekeddel. õ szeret jót tenni velünk, ha mi engedelmesek vagyunk. Nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, buta voltál, hogy nem vetetted el a gyermeked.

Ezzel csak azt bizonyítják, mennyire zavaros gondolkodásúak, önzõk és mennyire érzéketlenek lettek az élet és Isten felé.

Te viszont már megmutattad, hogy fontos a számodra, hogy mi a helyes és tudod, hogyan hozz helyes döntést.

Az abortusz nagyonis összetört volna lelkileg. Együtt kellet volna élned azzal a gondolattal, hogy meggyilkoltad a saját gyermekedet. Sok embert éveken át kísértenek ezek a gondolatok. Istennek hála, hogy nem választottad az abortusz, mint gyors megoldást. így nem kell ilyen szörnyû rémképekkel együttélned.

Ginger, sajnálom, hogy teherbe estél. Ez egy nyilvánvaló hiba volt. Viszont megálltál és elgondolkoztál. Nem követtél el több hibát. Bölcs döntéseket kezdtél hozni. Ennél büszkébb nem is lehetnék rád.

Ahogy mindig is mondtam a kamasz lányoknak egész Amerikában:

„Ha házasságon kívül terhes leszel, az öngyilkosság vagy az abortusz sohasem megoldás.”

Mikor terhes lettél, megijedtél, úgy érezted, senki sem szeret és nagy volt a nyomás, hogy azt tedd, ami nem helyes. Mégis, nemet mondtál az öngyilkosságra és az abortuszra. Eddig a lehetõ legjobbat tetted ebben a rossz helyzetben. A kérdés az, hogyan tovább?

Magamnál tartsam-e a babát

Most el kell döntened, magadnál tartod-e a gyermeked és felneveled magad, vagy odaadod valaki másnak, hogy õ nevelje fel. Miután elolvastam a leveled, úgy látom, hogy nem jó ötlet magadnál tartani a gyermeked. Négy dolog van, ami alátámasztja ezt:

  1. Még nagyon fiatal vagy. Egy gyermek felnevelése óriási felelõsség, és idõsebb korban sem könnyû dolog.

  2. A saját érzelmi szükségleteid is dolgoznak benned. Pillanatnyilag éppen hogy megállsz a talpadon, mint egy többszörösen szétszakadt családból származó tizenéves. Ha még a gyermeked ellátásának és a gondoskodásnak a terhe is rajtad lenne, akkor hamar túltehelõdnél, ami elõbb-utóbb óhatatlanul a gyermekeden csapódna le, és ez csak bûntudatot okozna neked, és fájdalmat mindkettõtöknek.

  3. Ahhoz, hogy ennyi idõsen felnevelj egy gyermeket, a családod óriási támogatására lenne szükség, amit a családtagjaid nyilvánvalóan nem adnak meg.

  4. Azt mondtad, hogy a gyermeked apja idegileg eléggé „labilis”. Az ingerültségével könnyen mindenféle problémát okozhat neked és a gyermekednek is.

Mindent meg kell tenned, hogy egy jó otthont biztosíts a gyermekednek a felnövekedéshez.

Nehéz ezt kimondani, s neked még nehezebb ezt hallani, de úgy gondolom, nem lenne tisztességes dolog se veled, se a gyermekeddel szemben, ha megtartanád, és magad nevelnéd fel.

A második lehetõséged az, hogy belemész abba, hogy a mostohaapád és az édesanyád nevelje fel a gyermeked. Fel kell tenned a kérdést: „Tényleg akarják õk ezt a gyermeket?” Az édesanyád volt az, aki megpróbált rávenni az abortuszra. Ez nem úgy hangzik, mintha õ akarná a gyermeket.

A leveledben azt írtad, hogy a mostohaapád hetekig nem szólt hozzád, aztán azt mondta, örökbefogadja. Az, hogy hetekig nem beszélt veled, azt mutatja, hogy inkább kétségbeesésében döntött az örökbefogadás mellett, nem pedig szeretetbõl.

Nekem nem úgy tûnik, mintha édesanyád és a mostohaapád valóban akarnák a gyermeket. Véleményem szerint õk pillanatnyilag nem tudnák biztosítani gyermekednek azt az egészséges és szeretetteljes környezetet, amire szüksége lenne. Nekem elhiheted, hogy megérdemli az egészséges és szeretõ környezetet.

A legjobb, amit tehetsz, hogy felajánlod a gyermeked örökbefogadásra egy keresztény házaspárnak. Több ezer keresztény házaspár van, akiknek valamilyen okból nem lehet gyermekük és arra várnak, hogy egy, a tiedhez hasonló, gyermeket örökbefogadjanak. õk megadnák neki azt a szeretetet és gondoskodást, amire szüksége van, és amit megérdemel.

Azt hiszem van még valami, amit meg kellene tenned. Ki kellene lépned a zûrzavaros otthonodból, és elköltözni egy keresztény otthonba, ahol leányanyák vannak. Ezt minél elõbb meg kell tenned. Sok ilyen otthon van, ahova szívesen befogadnának téged. Egy ilyen otthon biztosítani tudná a testi, lelki és érzelmi támogatást ebben a nehéz idõszakban, és lehetõvé tenné, hogy találj egy szilárd keresztény családot, akik örökbefogadják a gyermekedet.

Tudom, nagyon nehéz lesz felajánlani a gyermeked örökbefogadásra. Igaz, már eddig is meghoztál néhány nehéz döntést, s nem is akárhogy. A szereteted megnyilvánulása lenne, ha lemondanál gyermekedrõl egy olyan keresztény család javára, akik majd felnevelik. Vígasztalhat majd a tudat, hogy a gyermeked nagyon szeretik, és jól gondoskodnak róla.

Ginger, itt az ideje, hogy az élet menjen tovább. Csoda volt, hogy épp a jó idõben nézted a mûsorunkat a TV-ben. Az is egy csoda volt, hogy Isten - a TV mûsoron keresztül - megõrzött attól, hogy öngyilkosságot kövess el. Szerintem viszont az is csodálatos, hogy megírtad ezt a levelet, és vártál a válaszra. Tudom, hogy most minden sötét, de ez elmúlik. Isten szeret téged és a magzatodat. Mindkettõtöknek nagyszerû jövõt szánt. A 34. Zsoltárban azt mondta:

Akik az úrhoz kiáltanak,
azokat meghallgatja,
és kimenti õket minden bajból.

Közel van az úr a megtört szívûekhez,
és a sebzett lelkûeket megsegíti. —Zsoltárok 34,18-19

Imádkozni fogok, hogy jó döntéseket hozz, amik nem válnak Isten, a gyermeked és a te szégyenedre.

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

Fordította: Molnár Csaba
Írta: Dawson McAllister, Dawson McAllister Live!

Copyright © Dawson McAllister Live!, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/hungarian

Teen Qs™—Christian Answers for teenagers Life Before Birth

Ha terhes vagy és kétséges számodra, hogy ami benned növekszik az vajon már egy emberi lény-e, látogass el a ChristianAnswers.Net gyönyörû VÁLASZOK A SZÜLETÉS ELÕTTI ÉLETRÕL címû oldalaira, ahol pontos, tudományosan és orvosilag megalapozott válaszok találhatók a témával kapcsolatos sok nehéz kérdésre. További értékes forrásokat is felsorolunk ott azok számára, akik az abortuszt fontolgatják. Kattints ide!