Jag tror att jag blev sexuellt utnyttjad, men jag är inte säker. Vad är sexuellt utnyttjande, och vad kan jag göra för att hindra det trauma jag nu står inför?


See this page in: engelska (english), holländska, tyska, ungersk

(Brev)

Jag är 15 nu, men när jag var 12 1/2, träffade jag en kille. Han var 13. Jag tänkte inte på något speciellt mellan oss, vid den åldern, spelade jag fortfarande fotboll och lekte dumma lekar med killarna.

Dagen efter det att jag träffade honom, lämnade mina vänner oss ensamma, och han började kyssa mig, Jag var förvirrad och rädd och visste inte vad jag skulle säga. Han tog med mig in i ett annat rum (med en dörr) och gjorde saker med mig som som kändes obehagligt. Hans händer gick upp innanför min tröja och ner i mina byxor. Jag visste inte ens vad allt det här var förren för inte allt för länge sedan.

Min vän kom in, och killen gick. Jag har aldrig sett honom sedan dess. Jag var så förvirrad och det är jag fortfarande. Jag har en hel del mardrömmar. Är detta sexuellt utnyttjande?

Jag är rädd för att gå ut med killar. Jag kan inte hantera det om någon kille gillar mig. Jag är så rädd för att det kommer att hända igen.

—Tanya

Du frågar mig, Tanya, blev du sexuellt utnyttjad. Svaret är ja. Den killen utnyttjade dig sexuellt. Det finns inga “om,” “och” eller “men” i det hela.

Och sexuellt utnyttjande är en av de mest traumatiska känslomässiga upplevelser en person kan gå igenom. Men du gör det rätta, Tanya. Du är ärlig om det som hände dig. Jag vet att det är svårt för dig att tala om detta, men du måste göra det.

Jag är så ledsen, så hemskt ledsen, att detta hände dig. Jag är inte alls förvånad över att du är rädd och förvirrad. Det är helt normalt.

Du måste förstå, Tanya, att du är ett offer. Du gjorde inte någonting för att orsaka eller förtjäna vad den där idioten gjorde med dig. Du är inte hemsk. Du är inte dålig på något sätt.

Om det var så, skulle Jesus ha varit den värsta person som någonsin levat. Kom ihåg hur fruktansvärt misshandlad och torterad han var på korset. De skrattade åt honom, spottade åt honom och förudmjukad honom fysiskt innan han blev dödad. Vi kan inte veta säkert, men det är mycket möjligt att Jesus hängde naken på korset medan han dog. Och han var totalt oskyldig. Så snälla glöm aldrig, Tanya, att Jesus förstår hur du känner dig. Det gör han verkligen. Han var också ett offer.

Som jag sa tidigare, Tanya, du gör det rätta då du skriver till mig om det som hände dig. Du måste tala om det. Men du behöver tala med någon annan än mig. Du behöver finna en kristen själavårdare som du kan tala med regelbundet. Med deras hjälp och Guds hjälp kan du sluta att vara ett offer och bli en segrare. Du kan vinna, du kan segra över detta problem, precis som Paulus skriver i Rom 8:37-39:

“Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup, eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.”

Jag kan inte lova dig att det blir enkelt, jag måste vara ärlig och säga dig att det är en lång väg tillbaka efter det att man blivit utnyttjad. Men efterhand då du bearbetar dina känslor och dina frågor, så kommer det att komma en tid då dessa starka känslor inte längre kommer att finnas. I ditt minne kommer du fortfarande att kunna se vad den där killen gjorde med dig. Men minnesbilderna kommer inte längre att medföra de fruktansvärda känslor som du känner idag.

Och det kommer också att komma en dag då du inser att inte alla killar, på långa vägar, är farliga. Det handlar inte om kön. Den där killen gjorde så eftersom han är en sjuk syndare som behöver hjälp, inte för att han är kille.

Jag lovar dig, Tanya, du kan övervinna detta med Guds hjälp. Fatta mod att möta dina känslor med en kristen själavårdare.

Jag ska be för dig. Gud välsigne dig. Och någon dag kommer du att säga, som Mika sa i Mika 7:8,

“…[för] om jag har fallit, skall jag resa mig igen, om jag sitter i mörkret, är Herren mitt ljus.”

Översättare: Oskar Källner
Författare: Dawson McAllister från Dawson McAllister Live!

Copyright © Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - förutom som det föreskrivs på “Usage and Copyright” sidan som ger ChristianAnswers.Net användare generösa rättigheter för att använda denna sida hemma, vid personligt vittnande, i kyrkan och skolan.

Dawson's bok, Please Don't Tell My Parents .

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/swedish
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY