Ik denk dat ik seksueel misbruikt ben, maar ik weet het niet zeker. Wat is seksueel misbruik precies en wat kan ik doen om het trauma te verwerken, waar ik nu onder gebukt ga?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English), Duits, Hongaars, Zweeds

(brief)

Ik ben nu 15, maar toen ik 12 ½ was heb ik een jongen ontmoet. Hij was 13. Ik heb er nooit over gepiekerd dat er iets tussen ons was, want op die leeftijd speelde ik nog voetbal en stoere spelletjes met jongens.

De dag nadat ik hem ontmoet had, lieten mijn vrienden ons alleen en hij begon me te kussen. Ik was overdonderd en bang en wist niet wat te zeggen. Hij nam me mee naar een andere ruimte (met een deur) en deed dingen met me, die ik niet prettig vond. Hij deed mijn shirt omhoog en mijn onderbroek naar beneden. Ik wist niet wat dit allemaal moest betekenen tot voor kort.

Mijn vriendin kwam binnen en hij liet me los. Daarna heb ik hem nooit meer gezien. Ik was zo van streek en eigenlijk ben ik dat nog. Ik heb vaak last van nachtmerries. Is dit nou wat ze verstaan onder seksueel misbruik?

Ik ben erg bang om afspraakjes te maken. Ik kan er gewoon niet tegen dat een jongen me aardig vind. Ik ben doodsbang dat het weer gebeuren zal.

—Tanya

Je vroeg me, Tanya, of je seksueel misbruikt was. Het antwoord is ja. Die jongen heeft je seksueel misbruikt. Daar zijn geen mitsen en maren over.

En seksueel misbruik is een van de meest traumatische emotionele ervaringen die iemand kan meemaken. Maar jij hebt het goed gedaan, Tanya. Je bent open en eerlijk geweest over wat je overkomen is. Ik weet dat het moeilijk was om erover te praten, maar je moest het gewoon doen.

Het spijt me vreselijk dat dit jou moest overkomen. En het verbaast me niks, dat je bang bent en verward. Dat is heel normaal.

Je moet begrijpen, Tanya, dat je een slachtoffer bent. Je hebt nergens schuld aan. Je hebt niets gedaan of verdiend dat die knul dit met je zou doen. Je bent geen vreselijk mens. Je bent niet slecht.

Als dat het geval was dan zou Jezus wel de slechtste persoon zijn die ooit had geleefd. Herinner je nog dat hij zo vreselijk en gruwelijk aan het kruis stierf? Hij werd uitgelachen en bespuwd, lichamelijk vernederd en tenslotte ter dood gebracht. We weten het niet zeker, maar het is erg aannemelijk dat Jezus naakt aan het kruis hing toen hij stierf. En hij was finaal onschuldig. Vergeet niet, Tanya, dat Jezus begrijpt hoe het voelt. Echt waar. Hij was ook een slachtoffer.

Zoals ik al eerder zei, Tanya, jij doet er goed aan om mij dit te schrijven. Je moet praten over alles wat er met je is gebeurd. Maar ook met iemand anders. Je moet een Christelijke raadgever zoeken om op regelmatige basis met je erover door te praten. Met hun hulp en Gods hulp kun je van slachtoffer een overwinnaar worden. Je kunt winnen, je kunt overwinnen, zoals Paulus schrijft in Romeinen 8:37,38:

‘Maar wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij hem die ons heeft liefgehad. Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer.’

Om eerlijk te zijn zeg ik je van te voren, dat het niet eenvoudig zal zijn. Het is een lange weg terug van misbruik naar genezing. Maar als je afrekent met je emoties en je vragen zal er een tijd komen dat die sterke emoties er niet langer meer zullen zijn. Natuurlijk zie je beelden in gedachten van wat die knul je heeft aangedaan, maar die beelden zullen niet meer zo emotioneel belast zijn.

En er zal ook weer een tijd komen, dat je je gaat realiseren dat gelukkig niet alle jongens gevaarlijk zijn. Het ligt niet aan de mannen. Die jongen die jou dat aandeed is niet fout omdat hij een man is, maar omdat hij een zondaar is, die hulp nodig heeft.

Ik beloof je, Tanya dat je zult kunnen overwinnen met Gods hulp. Heb de moed om je gevoelens onder ogen te zien samen met een christelijke raadgever.

Ik zal voor je bidden, dat God je zal zegenen. En op een dag zul je zeggen zoals Micha in Micha 7:8,

"Al ben ik gevallen, ik sta op, al is het donker om mij heen, de HEER is mijn licht."

Meer lezen?

[ Als deze informatie je van dienst is geweest wil je dan biddend overwegen om ons een donatie te geven om de kosten te helpen betalen voor deze geloofsopbouwende site die beschikbaar is voor jou en je gezin! ]

Translated by: Josine

Auteur: Dawson McAllister van Dawson McAllister Live!

Copyright © 1997, Dawson McAllister Live!, All Rights Reserved - behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht verleent om deze bladzijde te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602

Teen Qs™—Christian Answers for teenagersGo to index page Christian Answers home page
home page
directory
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY