Исус наистина ли е седял в тази древна лодка от Галилейското езеро?

Veja esta página em: English
Boat

През зимата на 1986 година суша понижила нивото на Галилейското езеро до най-ниското му запомнено до тогава равнище. Въпреки, че било голяма грижа за местните жители, това природно бедствие се оказало истинска находка за археолозите. Открити били безброй неизвестни дотогава праисторически места и ръчно изработени старинни предмети.

В края на януари 1986, между древните пристанища Генисар и Магдала, местни жители случайно открили овалното очертание на лодка, лежаща в калното корито на голямото езеро. Вестта се разпространила светкавично. След по-малко от две седмици местните вестници вече описвали откриването на “Исусовата лодка”. Исус наистина ли е извършвал чудеса точно от тази лодка (Марк 4:39)?

Археолозите, извикани да изследват още неизровения плавателен съд, съобщили, че това е първият древен плавателен съд открит някога в Галилейското езеро. Те предположили, че е построен и използван между 100-та година преди Христа и 100-та година след Христа, т.е. по времето на Исус. Но Исус наистина ли е спал точно в тази лодка (Марк 4:37)?

Маратонски бързите разкопки се дължали едновременно на покачващите се води на Галилейското езеро и на търсачите на съкровища (иманярите). С напредването на работата археолозите откривали нови техники за разкопаване и запазване на откритите неща. Точно преди мястото да бъде напълно наводнено, почти запазеният корпус на лодката е бил поставен в по-голям плавателен съд и занесен на брега за допълнително проучване и съхранение. Но Исус наистина ли е вървял по водата точно до тази лодка (Матей 14:25)?

Лодката е била 26.5 фута дълга (около 8,08 метра), 7.5 фута широка (около 2,29 метра), 4.5 фута висока (около 1,37 метра). Тя сигурно е била от най-големите плавателни съдове в Галилейското езеро. Лодката вероятно е имала мачта, така че можела едновременно да се движи от вятъра и с гребла. Петър, Яков и Йоан действително ли са движили греблата точно на тази лодка (Йоан 6:19)?

Следите от многобройни ремонти показват, че лодката е имала дълъг живот. Но накрая всичките парчета дърво, които можели да се използват, са били премахнати и тя е потънала на дъното на езерото. Това разкрили археолозите. Може ли това да е била лодката, изоставена от апостолите, когато те последвали Исус (Лука 5:11)? Изучаването на старите плавателни съдове показва,че в тази лодка е имало екипаж от пет човека (четирима гребци и кормчия). Според староеврейския историк Йосиф такива лодки са побирали 15 души. Скелетни останки на дъното на езерото показват, че средният размер на хората е бил 5 фута и 5 инча на височина (около 1,65 метра) и тегло около 140 паунда (около 64 кг). Петнадесет такива мъже можели спокойно да се поберат в такъв плавателен съд. Плавали ли са заедно в тази лодка Исус и дванадесетте Му апостоли?

Галилейската лодка датира от времето на проповядването на Исус. Тя е била от вида, използван от Исус и дванадесетте апостоли, и достатъчно голяма да побере 13 човека. Може да е била използвана по същото време, когато Исус е плавал в езерото. Той дори може да я е видял. НО няма доказателства, че именно тази лодка е използвана от Исус или някои от Неговите ученици.

Археолозите, както и учените, не трябва да правят велики предположения за своите открития. Исус не може със сигурност да бъде свързан с тази лодка. Но това ни помага да си представим живота както Исус го е видял. Това е приносът на археологията за обясняване на Писанието.

Библиографска справка:

Franz, Gordon. 1991. “Ancient Harbors of the Sea of Galilee,” Bible and Spade 4/4, pp. 111-121.

Wachsmann, Shelley. 1988. “The Galilee Boat: 2,000 Year-Old Hull Recovered Intact,” Biblical Archaeology Review 14/5, pp. 18-33.

Автор: Gary Byers of Associates for Biblical Research

Авторски права © 1995, Associates for Biblical Research, Всички права запазени - с изключение на споменатите в страницата “Usage and Copyright” позволяващи на потребителите на ChristianAnswers.Net да използват този материал у дома, за лични свидетелства, в църкви и училища.

Associates for Biblical Research

ChristianAnswers.Net/bulgarian
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602

Jesus Christ: His Identity, Life, Death & Resurrection Christian Answers home page
home page
directory
Christian Answers Network HOMEPAGE and DIRECTORY