Op wat voor soort kruis werd Jezus gehangen?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English), Spaans


Afgebeeld zijn de drie soorten kruisen die in de eerste eeuw na Christus algemeen gebruikt werden door het Romeinse leger. Elk droeg een inscriptie over wat de belangrijkste misdrijf van de veroordeelde was en een stoelachtig uitsteeksel, niet voor het comfort van de veroordeelde, maar om zijn doodstrijd te verlengen (agony). Spijkers en touwen hielden de benen en armen van de veroordeelde op hun plaats.

Het kruis aan de linkerkant werd het “hoofdletter tau” kruis genoemd omdat het de vorm had van de hoofdletter van de griekse letter tau (“T”). Het middelste kruis was bekend als “kleine tau” vanwege de vorm die lijkt op de kleine letter tau (“t”). In beide gevallen bleef de hoofdpaal doorgaans permanent in de grond staan, terwijl de dwarsbalk door de veroordeelde naar de plaats werd gedragen. Het rechter kruis was een echte boom die in nog de grond stond (dood of levend) de takken dienden als kruisbalk. Jezus werd waarschijnlijk gekruisigd op het “kleine tau” type kruis.

“Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, dat hij is begraven en op de derde dag is opgewekt, zoals in de Schriften staat,” (I Kor. 15:3-4)

Verdere Informtie

[ Als deze informatie u van dienst is geweest, wilt u dan biddend overwegen om ons een donatie te geven om deze geloofsopbouwende dienst beschikbaar te houden voor u en uw gezin. Donaties zijn aftrekbaar van de belasting. ]

Vertaald door: Matthijs Blom / Edited by: Josine

Auteur: Afkomstig van de Bijbelse archeologie experts van Associates for Biblical Research . Tekening bovenaan gemaakt door Gene Fackler, Associates for Biblical Research

Copyright © 1995, Associates for Biblical Research, alle rechten voorbehouden - behalve als vermeld op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht verleent om deze pagina te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Associates for Biblical Research

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Archaeology and the Bible

Christian Answers Network HOMEPAGE en DIRECTORY