FOSSILISERING

Tar det inte miljontals år för dinosaurieben att bli fossil?

Fossilized dino skull Bara för att något är “fossiliserat” betyder det inte att det är miljontals (eller ens tusentals) år gammalt. När förhållandena och “materialen” är de rätta kan ett ben fyllas med mineraler ganska snabbt. Huvudingredienserna är;

  1. En snabb begravning.
  2. Vatten, i rätt mängd.
  3. Lämpliga mineraler.
Förhållandena vid syndafloden var idealiska för att “fossilisera” miljoner djur och växter.


The Great Dinosaur Mystery HOME

Questions and AnswersThis article is also available in English: Doesn't it take millions of years for a dinosaur bone to become a fossil? English Answer

Forskare har kommit underfund med att kycklingben och trä kan ersättas av mineraler på bara fem till tio år. För ett stort dinosarieben kanske det tar hundratals år att bli helt “mineraliserat”. Det beror helt på under vilka förhållanden det ligger begravt genom åren.

Rainbow Trout Många dinosaurie-kvarlevor har fortfarande inte helt blivit sten. Mer än halva fossilet är fortfarande ben, inte sten! Vissa har till och med kemiska föreningar (proteiner och aminosyror) från de levande djuren kvar. En del fiskfossil luktar fortfarande fiskaktigt när man finner dem.

En del växter som begrovs vid syndafloden är inte heller fossiliserade. I New Jersey kan man hitta stora mängder trä från träd som växte samtidigt som dinosarierna levde (Kritperioden). Water PlantDe är bevarade, men har inte alls blivit sten. I England kan man se ömtåliga växthår och pyttesmå detaljer i växtceller. Växterna har inte blivit till sten. De är bara tillplattade och svartnade. Eftersom syndafloden inträffade för bara fyra eller fem tusen år sedan är den här typen av fynd inte överraskande.


Copyright ©, Paul S. Taylor, Films for Christ. All rights reserved.
Översättare: Cecilie Purbe