Miért ontja még mindig Hollywood az erkölcstelen mûsorokat?

Lásd ezt az oldalt: angol (English)

Hollywood erkölcstelen termékeit szerte a világon ismerik. Milliókra van kihatással. A felmérések szerint sok nézõ szeretné, ha Hollywood jobb filmeket készítene. Mégis miért nem változik meg Hollywood, ha egyszer annyi nézõ szeretne értékesebb filmeket látni?

A közvélemény nem azt teszi, amit mond.

Ki Hollywood „Ura”?

Minden nézõnek meg kell kérdeznie magától: Ki uralja Hollywoodot? Bizony a nézõ. Ha jársz moziba, akkor rólad van szó. A választ a nézõk pénztárcája rejti, mert õk veszik meg a mozijegyeket. A nézõk fizetik ki a valaha készült legdrágább produkciók költségeit.

Dick Rolfe, a Dove Foundation elnöke - amely egy családi megtekintésre alkalmas filmeket ajánló non-profit szervezet az Egyesült államokban - kifejti:

„Egy olyan kapitalista társadalomban élünk, ahol a fogyasztó az úr, és valójában nem a gyártó, hanem a fogyasztó dönti el, milyen termékek kerülnek gyártásra. Emellett sajnos a mai fogyasztók szexre és erõszakra éhesek.”

„Minden mozijegy megvásárlásával vagy video kikölcsönzésével szavazol. A szavazattal azt üzened Hollywoodnak: „Igen, nekem ez kell.”

„Ahogy a kereszténységbõl tudjuk, az embernek van egy természeti énje, ami mindig szeretne felszínre törni. úgy gondolom, Hollywood óriási pénzt csinált abból, hogy ehhez a belsõ emberhez szólt - ami mindannyiunkban ott van. Mi a Dove Foundation-nél azon munkálkodunk, hogy ezt tudassuk az emberekkel és azt, hogy õk tulajdonképpen szavaznak. Ugyanis minden mozijegy megvásárlásával vagy videokazetta kölcsönzéssel leadjuk szavazatunkat, és azt mondjuk Hollywoodnak: »Igen, nekem ez kell. Szeretnék még több ilyet.«”

„Sok barátom viszont így védekezik: »Láttam ezt a 18 éven felülieknek szóló filmet. Nagyon jó volt, kivéve azt a kis világiasságot, szexet vagy meztelenkedést. Egyébként nagyon jó film volt.« Az én válaszom minderre az, hogy Hollywood nem foglalkozik a kivételekkel. Számukra csak annyi fontos, hogy te éppen most költöttél el pár száz forintot erre a filmre, és feltételezik, hogy neked ez kell.”

A szavazatod számít!

Két fontos pontja van ennek a problémának. Ha rendszeres mozilátogató vagy videonézõ vagy, akkor „szavazz” a jóminõségû, egészséges filmek MELLETT, azzal, hogy támogatod õket, és „szavazz” az erkölcstelen és erõszakos filmek ELLEN, pl. úgy, hogy nem veszel jegyet rájuk vagy nem kölcsönzöd ki a videokazettájukat. Sok keresztény elbukott már mindkét tekintetben, mert, sajnálatos módon, csaknem ugyanazt nézték, mint a hitetlenek.

Dr. Michael Suman, a The Center for Communications Policy koordinátora a következõ példát említi a családi filmeket készítõk sajnálatos helyzetével kapcsolatban: Az egyik stúdió egyszer készített egy minõségi, tanulságos filmet A Kis Hercegnõ címmel, minden korosztály számára. Suman szerint ez pont olyan film volt, amirõl sokan azt mondják, ilyeneket néznének szívesen. Mindenki dicsérte és jó kritikákat kapott. Sajnos mégis megbukott, mert túl kevés nézõ vett rá jegyet, ezzel rossz üzenetet küldve Hollywoodnak. (A stúdió mégegyszer megpróbálkozott kiadni a filmet, de akkor is megbukott.)

Alvy Moore, jellemszínész és független filmproducer, nem értékeli sokra a 90-es évek meghatározó filmgyárait.

„Minek készítsen Hollywood családi filmeket, ha a közönség nem megy el megnézni õket? én tényleg nem akarok egy jó családi filmet csinálni úgy, hogy az embereim bíznak bennem, de a végén füstté válik a befektetett pénz és semmi nem jön vissza belõle. én nem csinálnék ilyen filmeket, ha a dolog nem mûködik.”

Pontosan ezért erkölcstelen, vulgáris és erõszakkal teli filmek árasztják el a piacot. Hogy miért? Mert a nézõk rájuk „szavaznak” azzal, hogy jegyet vesznek ezekre a filmekre. Ha a közönség valóban annyira megvetné a sok szexet és erõszakot a TV-ben, akkor hamar véget vethetne neki azzal, hogy nem nézné többet ezeket a mûsorokat, de ezt nem teszi meg.

Nincs más választásunk, a nézõ az úr. A saját TV nézési és moziba járási szokásaink felelõsek a média tartalmáért. Mi személyesen választunk, döntésünkkel pedig befolyásolhatjuk mások döntéseit. Befolyásolhatjuk Hollywoodot.

Hollywood befolyásolásának egy másik fontos módja az imádkozás!

Christian Spotlight on Entertainment

Ne mulaszd el megnézni a Christian Spotlight on the Movies (Keresztény mozifigyelõ) nevû INGYENES szolgáltatást, ami abban segít okosan dönteni, hogy hova érdemes moziba menni. (A szolgáltatást a Films for Christ / Films for Christ biztosítja.)

Fordította: Molnár Csaba
Author: Content adapted by Films for Christ from Whatever Happened to America?, a three-part video series.

Szerzõi jog © Films for Christ, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

ChristianAnswers.Net/hungarian

Go to index page