Kell-e komolyabban foglalkoznunk családunk TV nézési szokásaival?

Lásd ezt az oldalt: angol (English)

Egy átlagos amerikai gyermek 6 éves korára több idõt töltött TV nézéssel, mint amennyit a szüleivel való beszélgetéssel fog tölteni egész élete alatt.

Mára a televízió hatalmas iparággá nõtte ki magát kezdeti népszerûségéhez képest, és társadalmunkban csaknem a legfontosabb családtaggá vált.

1955-ben az amerikai lakások egyharmada rendelkezett TV készülékkel. Akkor még csak esténként volt adás, néhány csatornán. Mára azonban tulajdonképpen minden otthonban megtalálható a TV, a lakosság több mint kétharmadának két vagy több készüléke is van. Létrejött a kábel TV, számtalan csatornával, amelyek a nap 24 órájában nézhetõk. Ez kétségtelenül óriási elõrehaladás a technika terén, viszont ijesztõ visszaesést eredményezett a társadalmi, erkölcsi és kultúrális értékekben. A TV nézés ilyen mértékû elterjedése magával hozta a bûnözés növekedését és egyéb erkölcsi következményeket.

Ez nem jelenti azt, hogy csak a TV a hibás, de kétségtelenül nagy szerepe van benne. Annyira része mindennapi életünknek, hogy elkerülhetetlen, hogy hatással legyen rá.

- Miközben aggaszt az a szemétáradat, ami Hollywoodból ömlik és a „55cm-es szennyvízcsatorna”, ami ott van szinte minden lakásban, mégsem ez a legnagyobb baj. - mondja Larry Poland a Mastermedia Internationaltól. - Legjobban a nézõkért aggódom, mert az, aki x órát nézi a TV-t naponta - még ha kereszténynek vallja is magát - nem tudja, hogyan lehet irányítani családja média fogyasztását. A legtöbb családban a családfõk - édesanyák, édesapák - nem válogatják meg az otthonukba áramló dolgokat.

…a mûsorok megválogatása nélkül nem tudjuk kívül tartani a gonosz dolgokat…

Ma már ott tartunk, hogy némely szülõ így kesereg: „Igazán nem tudom, hol ronthattuk el. Tudja, a gyermekünk a templomban nõtt fel és már gyermekkorában megismerte az Urat, most pedig a rocksztárokhoz akar hasonlítani és kábítószerezik.”—Az elsõ kérdésem mindig ez: „Milyen tömegkommunikációs eszközök vannak az otthonában?” Ugyanis ha nem kontrolláljuk az otthonunkba és a családtagok gondolkodásába áramló adásokat, akkor ki fog csúszni a lábunk alól a talaj, ha védekezni akarunk a média romboló, eróziós hatása ellen. Tehát a kritikus pont, és a dolog Achilles sarka a keresztények és keresztény családok számára: jól nézzük meg, mit nézünk ill. hallgatunk meg, hogy távol tarthassuk a gonosz dolgokat.

A TV adások és a mozifilmek értékrendet és példaképeket sulykolnak belénk.

Michael Medved - filmkritikus és társadalomkutató - mindezt megerõsíti.

„A tény az, hogy elõször a családokat kell megváltoztatni. Ez pedig azt jelenti, hogy a szülõknek szigorúbban kell ellenõrizniük, mit néznek vagy hallgatnak a gyermekeik. és az ég szerelmére, próbáljunk egy kicsit kevesebbet TV-t nézni.”

Medved szerint egy friss statisztika azt mutatja, hogy egy átlagos amerikai gyermek 6 éves korára több idõt töltött TV nézéssel, mint amennyit a szüleivel való beszélgetéssel fog tölteni egész élete alatt.

Talán azt válaszolod: „Ugyan. Nem kell ilyen komolyan venni. Az egész csak szórakozás. A szenny, a káromkodás, mind a szórakoztatás része, senki nem veszi komolyan.”? Medved rámutat: Az az igazság, hogy mindössze 30 másodperc alatt el tudnak adni sört meg porszívókat. Ugyanígy, a TV-ben eszméket és értékrendet adnak el nekünk a megszámlálhatatlan órányi TV adásban és a mozifilmekben. Ez pedig lényeges dolog. Nagyon is számít, hogy mit csinál Hollywood, nekünk pedig vigyáznunk kell.”

Mégis, mi a megoldás? Hogyan tudják a szülõk a helyes értékek felé terelni a gyermekeiket?

Dick Rolf, a Dove Foundation munkatársa a következõt tanácsolja:

„Manapság nagyon fontos, hogy a szülõk beszélgessenek a gyermekeikkel és fejtsék ki az élet dolgaival kapcsolatos álláspontjukat - nem eltúlozva, nem is elbagatelizálva, hanem világosan feltárva a gyermekek elõtt, amikor csak szóba kerül egy családi beszélgetésen. Ez nagyon fontos, mert a szülõk csak az együttes családi beszélgetések során tudják megosztani értékrendjüket a gyermekeikkel. Elvégre a legfontosabb örökség, amit gyermekeinkre hagyunk, az értékrendünk.”

A média helyes használatára való tanításban a legfontosabb lépés, hogy megértessük gyermekeinkkel az értékrendünket. így érhetjük el, hogy a gyermekeink a mi oldalunkon álljanak a média elleni harcban. Segítsünk nekik megérteni a különbséget a jó és rossz között és hogy a Biblia mit mond a jóról és a rosszról. Mondjuk el, szerintünk mi teszi az embert értékessé, alázatossá, kedvessé, szeretõvé és nagylelkûvé. Ha azt akarjuk, hogy tartsák magukat valamihez az életben, akkor meg kell azt tanítanunk nekik. Beszélgessünk el egy-egy mûsorról. A következõ lépés, hogy megértessük velük a TV-t, amit néznek, a helyes kérdések feltétele: „Nos, ki itt a hõs? Ki a negatív szereplõ? Mi a mûsor világnézete?”

Egy olyan korban, amikor az erkölcsi relativizmus dívik, sose felejtsük, amire Gary Bauer, a Family Research Council (Családkutató Tanács) munkatársa emlékeztet:

Jogaink és értékrendünk Istentõl származnak. Ezeket a Biblia világosan kifejti. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor akér minden évben átalakíthatjuk a törvényeket és az értékrendünket, amikor csak az emberek 51%-a valamirõl azt mondja, az többé nem rossz. Ez katasztrófa, aminek következményei már láthatóak.

Te milyen mintákat követsz a családodban? Hol keresed az erkölcsi értékeket?

Fordította: Molnár Csaba
Author: Content adapted by Films for Christ from Whatever Happened to America?, a three-part video series.

Szerzõi jog © Films for Christ, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

ChristianAnswers.Net/hungarian

Christian Spotlight on Entertainment Go to index page