Wat is nieuw bij ChristianAnswers.Net?

De Ark van het Verbond, verloren of gevonden?

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (English), Indonesisch, Frans


Een indruk van een kunstenaar van de bijbelse Ark van het Verbond

Hierover is veel gewikt en gewogen door diverse bijbelwetenschappers, maar de publieke belangstelling werd pas gewekt toen de beroemde film: 'Raiders of the Lost Ark' werd uitgebracht. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden.

Gebaseerd op oude Joodse geschriften, sommigen suggereerden dat de ark verborgen ligt op de berg Nebo op de oostelijke oever van de Jordaan. Deze plaats ligt tegenwoordig in het huidige Jordanië en er is geen aanwijzing dat de ark daar ligt.

Anderen suggereren dat de ark werd verborgen ergens vlakbij de Dode Zee, op de Westbank. Deze locatie wordt nog al eens overwogen in verband met het vroegere Qumran en de mensen van de Dode Zee Boekrollen. Men denkt dat de ark en andere voorwerpen hier begraven liggen in een van de grotten van deze regio, net zoals de Dode Zee rollen.

Een andere optie is dat de ark onder Jeruzalem ligt, in een uitgehouwen tunnel van steen. Sommigen zeggen dat hij onder de veronderstelde plaats van de Kruisiging ligt, en wel de Graftuin van Gordon: Calvarie. Het Tempelinstituut in de Oude Stad van Jeruzalem, een ultra-orthodoxe organisatie dat zich er op toelegt om de Joodse tempel te herbouwen, zegt dat de ark onder de tempelberg ligt en te zijner tijd zal worden getoond - als de tempel wordt herbouwd.

Merkwaardig genoeg is de stelling van de Raiders of the Lost Ark, dat de ark uit de tempel werd gehaald door de Egyptische Farao Sisak, momenteel niet erg populair meer. Dit kan liggen aan een tekort aan overleveringen over de aanwezigheid van de ark bij de monding van de Nijl, in Neder-Egypte.

Een mening met weinig aanhangers, totdat er in het laatste decennium een nogal populair boek over verscheen. The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant, door de Britse journalist Graham Hancock, haalde bijna de best-seller status en trok de aandacht van het grote publiek. Volgens deze optie werd de Ark van het Verbond al uit het oude Jeruzalem meegenomen in de dagen van koning Salomo. Hoewel er veel variaties zijn op het verhaal, draait het hier om een zoon van koning Salomo van Israël, die de koningin van Seba hem baarde. Hoewel deze verbintenis niet met zoveel woorden wordt vermeld in het bijbelse verslag over de ontmoeting tussen deze twee monarchen (1 Kon. 10), kent het verhaal wel een lange traditie in Ethiopië, een veronderstelde locatie van het oude Seba.

Van deze zoon, genaamd Menelik, wordt gezegd dat hij de ark heeft overgebracht naar zijn eigen land om hem veilig te stellen, volgens een verslag dat bewaard is gebleven in de Ethiopische koninklijke kronieken. Dit verhaal heeft de steun gekregen van de nu beroemde Zwarte Joden van Ethiopië, de Falashas. Deze zwarte Afrikanen, die een heel oude vorm van het Jodendom praktiseren, kwamen internationaal in de aandacht te staan toen in 1976 een Israëlische militaire actie hen via een luchtbrug overbracht naar de vrijheid van politieke vervolging.

Archaeology and the Bible
Leer meer over de ontdekkingen van Bijbelse archeologie

De Associates for Biblical Research is niet betrokken geweest bij pogingen de ark te achterhalen. Ongetwijfeld zal de ark een van de grootste kunstvoorwerpen zijn van alle tijden. Maar archeologie is geen ‘treasure hunt” en de Bijbel heeft de ark niet nodig om te bewijzen dat hij nauwkeurig is.

ZIE OOK: Waar is de ark van het Verbond geweest?

REFERENTIES
Fisher, Milton C. 1995. “The Ark of the Covenant: Alive and Well in Ethiopia?” Bible and Spade 8/3, pag. 65-72.
Hancock, Graham. 1992. The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant. New York: Crown Books.

Vertaald door: Matthijs Blom

Auteur: Gary Byers van Associates for Biblical Research

Copyright © 1995, Associates for Biblical Research, alle rechten voorbehouden - behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht geeft om deze pagina te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerken en scholen.

Associates for Biblical Research

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Archaeology and the Bible

Christian Answers Network HOMEPAGE en DIRECTORY