Lizard

Heeft het wel eens kikkers, vissen of andere rare dingen geregend?

Raining fishes. Copyrighted.
1555 gravure van regent vissen (Magnus)
Falling frog. Photo copyrighted. Supplied by Films for Christ.

Bekijk deze bladzijde in het: Engels (english)

Het zal wel nooit honden en katten regenen, maar vissen, schelpen en kikkers zijn wel eens uit de lucht komen vallen bij speciale gelegenheden.

In 1984, is er bot (een soort platvis) van 15 centimeter op een Londense buurt gevallen. Men denkt, dat een soort slurf van een tornado ze opgeheven had uit de rivier de Theems, helemaal de lucht in, tot in de wolken en dat ze later weer een heleboel kilometers verder naar beneden regenden. De vissen zullen wel net zo verbaasd geweest zijn als de mensen die ze zagen vallen.

vis

Nog onlangs maakte een vissersdorp van Great Yarmouth in Norfolk, Engeland een visregen mee op 6 augustus 2000.

Er worden wel meer verhalen verteld over bijzondere “regens” meestal uit plaatsen vlakbij open water. In een zware storm in Engeland in het jaar 1844, vingen mensen in hun opgehouden hoeden tientallen vallende kikkers. Zulke kleine dieren kunnen wel, als ze eenmaal in de wolken zitten een uur of langer meegesleurd worden door sterke opwaartse winden of in een onweer.

Kinderen houden van kikkers. Photo copyrighted.
Kinderen die kikkers oprapen

Deze verhalen doen ons denken aan de kikkerplaag langgeleden in Egypte (Exodus 8). Maar toen kwamen de kikkers niet naar beneden regenen. Ze sprongen uit de rivieren en de vijvers. Die plaag was veel groter en uitgebreider dan een regentje van tientallen kikkers in een plaatselijke storm.

Frog. Photo copyrighted. Frog. Photo copyrighted. Frog. Photo copyrighted. Frog. Photo copyrighted. Frog. Photo copyrighted.

Manna was ook zo'n ongewoon iets, dat uit de lucht kwam vallen. God stuurde dit eten voor zijn volk. Het was een zegen voor ze. Dit “engelenbrood” (Psalm 78:25) voedde de Isralieten gedurende de veertig jaar die ze door de woestijn trokken. Exodus 16:14 vertelt ons dat het manna “als dunne korreltjes rijp de grond lag.” Psalm 78:24 zegt, dat God "manna liet regenen uit de hemel, wat de mensen konden eten." Mensen hebben dit willen verklaren op een natuurlijke manier. Men had allerlei ideeen bijvoorbeeld: het kon honingdauw zijn, gemaakt door insecten, of hars van bomen. Nummeri 11:7 zegt, dat het manna inderdaad leek op hars, maar het was toch duidelijk een wonderbaarlijk geschenk van God (Deuteronomium 8:3).

Weather and the Bible

Het viel niet op de Sabbat en het verdween voorgoed, toen de Isralieten het koren van Kanan gingen eten (Jozua 5:12).

Translation by: Josine
Auteur: Dr. Donald DeYoung, Ph.D. (Physics). Uittreksel uit Weather and the Bible, pg. 79, gepubliceerd door Baker Book House. Overgenomen door Films for Christ (met toestemming).
Copyright © 1997, 2002, Films for Christ, All Rights Reserved - behalve als aangegeven op bijgaande “Usage and Copyright” bladzijde die gebruikers van ChristianAnswers.Net het recht verleend om deze bladzijde te gebruiken voor thuis, persoonlijk getuigenis, kerk en school.


Go to index page Kid Explorers HomeTransparentKid Explorers startpagina