Honnan tudhatom mi jó és mi rossz?

Student. Photo copyrighted.

Mi Isten akarata az életemmel? Sok olyan fiatal van, aki szeretne igazodni Isten akaratához, de csak küszködik, mert nem tudja hogyan ismerheti fel Isten akaratát. Az alábbiakban néhány olyan alapelvet szeretnénk bemutatni Isten Igéjébõl, ami segíthet abban, hogy felismerd, mi Isten akarata a te életedben.

 1. Hasznomra van?

  Az 1 Kor 6,12 elsõ fele így szól: „Minden szabad nekem, de nem minden használ (hasznos)…” Hasznomra van az adott dolog? Segít abban, hogy jobb keresztyén, jobb barát vagy jobb testvér legyek?

  A második alapelvet szintén ebben a szakaszban találhatjuk meg.

 2. Rabja vagyok?

  Az 1 Kor 6,12 így folytatódik, „Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne legyek semminek a rabjává.” Valójában mi irányít? Gondolj csak bele, mennyi mindennek a rabjává válhatunk, például a cigarettának, az alkoholnak, a TV-nek, a pornográfiának és még sorolhatnánk.

 3. Megbotránkoztatok-e másokat?

  Az 1 Kor 8,7-13-ban találhatjuk a következõ alapelvet: Ne tegyél olyat, amin más megbotránkozik (kiakad). Pál apostol ismerte az egyetlen igaz Istent, erõs hite volt. Tudta azt is, hogy Isten nem ítéli el õt azért, mert húst eszik, de ha azt látta, hogy valaki emiatt esik el, akkor inkább teljesen lemondott róla, és egyáltalán nem evett húst.

  Egyszer egy barátomtól a következõ meglepõ történetet hallottam:

  „Tisztán emlékszem arra, amikor elõször ittam sört megtérésem után. 25 éves voltam és a középiskolások között szolgáltam. Már négy éve nem ittam egy kortyot sem, amikor egy délután a szobatársam, aki egyébként a fiatalok közötti szolgálatban a vezetõm volt, megkinált sörrel. Éppen akkor értem vissza egy hat kilométeres futásból, és nagyon szomjas voltam. Kortyintottam egyet az üvegbõl, de nem ízlett. Gyorsan ittam egy kis vizet, hogy kiöblítsem a rossz ízt a számból.

  Pár nappal késõbb a középiskolában ebédeltem. Néhány diák, akik az ifjúsági csoportomba jártak, odajöttek hozzám, és elmesélték, hogy egyik barátunk nagyon berúgott a hétvégén. Azt is elmondták, hogy a srác elõzõ csütörtökön átjött hozzám, és éppen kopogni akart, amikor a szobába benézve meglátott engem egy üveg sörrel a kezemben.

  Csak egyetlen kortyot ittam négy év alatt, még csak nem is ízlett, és ez a srác miattam esett el. Nagy lecke volt a számomra. Habár a törvények szerint elég idõs vagyok ahhoz, hogy igyak, mégsem fogok, mert nem szeretném, ha egyetlen testvérem is emiatt esne el.”

  Lehet, hogy a törvény szerint még nem is vagy elég idõs ahhoz, hogy igyál (az USA-ban 18 év alatt törvény tiltja az alkohol fogyasztást), de biztos tudsz mondani egyéb helyzeteket, amikor nem az ivás miatt, hanem másért valaki lelkileg esik el miattad.

 4. Isten dicsõíti, amit teszek?

  Az 1 Kor 10,31 ezt mondja: „Akár esztek, akár isztok vagy akármit is tesztek, mindent Isten dicsõségére tegyetek.” Dicsõíti-e Istent az amit teszek valamilyen módon?

Több információ

[Ha ezt a cikket hasznosnak találta, kérjük, fontolja meg, hogy adakozzon. Ezzel segít nekünk abban, hogy ezt a hit-építõ szolgáltatást a jövõben is biztosítani tudjuk Önnek és családjának! Az adomány összege az adóból levonható.]

Fordította: Jóföldi Endre

Írta: Dawson McAllister, Dawson McAllister Live!

Copyright © 1997, Dawson McAllister Live!, Minden jog fenntartva - kivéve a csatolt„Használat és Szerzõi jogok” oldalon leírtakat, ahol a ChristianAnswers.Net használói bõséges jogokat kapnak ezen oldal felhasználásához otthonaikban, személyes bizonyságtételükben, gyülekezeteikben és iskolákban.

Dawson’s book, Please Don't Tell My Parents, available now.

Dawson McAllister Live!

ChristianAnswers.Net/hungarian

Go to index page