Някой открил ли е наистина Ноевия ковчег?

През последните две десетилетия търсенето на кораба на Ной получи световно внимание. Многобройните експедиции в Араратския регион в източна Турция, повечето от американски християнски групи, доведоха до много догадки – но никакви доказателства.

Illustration copyrighted, Films for Christ.
Артистична представа за Ноевия ковчег на основата на библейска информация и данни за планината Арарат.

Според Библията, корабът на Ной е бил огромен шлеп, направен от дърво и запечатан с асфалт. Размерите му били 450 фута дължина (около 137 метра), 75 фута ширина (около 23 метра) и 45 фута височина (около 14 метра). Имал три вътрешни палуби. Отгоре бил построен “прозорец” (Битие 6:14-16). Съвсем случайно, огромният размер на кораба го прави най-големия плавателен съд, известен до 20-ти век, а размерите му приличат на тези на огромните презокеански кораби днес.

Библията казва, че корабът на Ной е заседнал на “Араратските планините” (Битие 8:4). “Арарат” вероятно обозначавало регион (старинното царство Урарту), а не точно определен връх в планината. След като Ной и семейството му оставили кораба на планината, той всъщност изчезнал от страниците на Библията. По-късно библейските писатели никога не са загатвали, че корабът все още можел да се види.

Планината Арарат в Турция, за която се говори че там е виждан Ноевия ковчег. Photo copyrighted. Courtesy of John Morris.
Планината Арарат в Турция, за която се говори че там е виждан Ноевия ковчег.

Планината, която днес се нарича Арарат, е по-скоро планинска верига с два върха близнаци. Интересно е, че през многовековната история на човечеството многократно са давани сведения за огромна лодка в този планински регион. Най-ранни сведения (от 3 век пр.н.е.) загатват, че е било общоизвестен факт, това че лодката можела все още да се види на планината Арарат.

Репортажи от миналия век варират от посещения на кораба до възстановения му дървен материал и снимките от въздуха. Широко е вярването, че доста голяма част от кораба е заседнала не на най-високия връх, а някъде на ниво над 10 000 фута (над 3 000 метра). Очевидно заради снега и леда през по-голямата част от годината, корпусът можел да се види или достигне само през някои топли лета. Някои твърдят, че са се изкачвали на покрива, а други казват че са влизали вътре в лодката.

Бележка от издателя
Paul S. Taylor

Под влияние на филм на Холивуд през 1976 г. (“Търсене на Ноевия ковчег”), много хора са останали с впечатлението, че Ноевият ковчег със сигурност е бил намерен. Особено впечатляваща за много хора е била една мъглява теле снимка, за която някои смятали, че е Ноевия ковчег. По-късно експедиции установили, че е само една огромна скала.

През 80-те и 90-те години много хора бяха подведени от новини в телевизионната мрежа и статии във вестниците, които твърдяха, че Ноевият ковчег е бил намерен на съвсем различно място. Твърденията се отнасяха за корабообразно тяло намиращо се на 15 мили от планината Арарат. За жалост бяха разпространени многобройни преувеличени твърдения за това тяло. Често това място е наричано Дурупайнър. То получи международна известност чрез един анестезиолог на име Рон Уайът. Обширни геоложки проучвания обаче, както и данни от по-късни радарни изследвания на под-повърхностния слой, потвърдиха без съмнение, че тази странна формация е геоложка структура, типична за целия регион на Арарат. Но това не бил Ноевият ковчег. [Допълнителна информация]

През 80-те години на двадесети век “корабологията на Ноевия ковчег” получи определена доза респект с участието на бившия астронавт на НАСА Джеймс Ървинг в експедиции в планината Арарат. Освен това, с разпадането на бившия Съветски Съюз работата по откриването на кораба получи тласък напред, защото планината Арарат е точно на Турско-Съветската граница. Експедиции в планината се считаха от съветското правителство като заплаха на държавната сигурност.

За жалост повторното посещение на предполагаемите обекти не е довело до по-нататъшни доказателства, местата на фотографиите не са известни и различните декори не показват същото местоположение в планината. Астронавтът Джеймс Ървинг вече е починал, претендиращ свидетел наскоро публично се отрича от дадените сведения и през 90-те години са правени много малко на брой експедиции в планината Арарат.

Но усилията продължават. Въпреки че Асоциацията за Библейски проучвания не е ангажирана с тези усилия, ние научаваме, че продължават да се проучват древни сведения и нови свидетелства на очевидци, и са подновени усилията да се установи точното местонахождение на Ноевия ковчег. Очакват се още експедиции. Ако той е там горе, ние със сигурност ще чуем за това.

Свързана с темата информация

 • Библията наистина ли твърди, че Потопът е покрил ЦЯЛАТА земя? [отговор, in English]
 • Могъл ли е Ноевият ковчег да побере всичките животни, които е трябвало да бъдат запазени от Потопа? [отговор, in English]
 • Динозаврите – Ной взел ли е и тях на кораба си? [отговор, in English]
 • Вкаменелостите от динозаври свидетелство ли са за всемирния Потоп? [отговор, in English]
 • Водата – от къде е дошла? И къде е отишла след Потопа? [отговор, in English]
 • Колко души са оцелели от катастрофалния Потоп? [отговор, in English]
 • Произход на расите – Как може всички човешки раси да са произлезли от Ной, неговите трима синове и жените им? [отговор, in English]
 • Къде са вкаменелостите на хората от преди Потопа? [отговор, in English]
 • Пъзел за деца [натисни]
 • Детска страница за оцветяване – Ноевият ковчег във водата [натисни]

Справочна литература

 • Крус, Бил. 1992. “Ноевият ковчег: последното му рождение”, Bible and Spade 5:3, стр. 66-77.
 • LЛивингстън, Дейвид. 1993. “Датата на Ноевия потоп: литературни и археологически свидетелства” Bible and Spade 6/1: 13-17.
 • Ший, Уилям. 1988. “Ноевият ковчег?” Bible and Spade 1/1: 6-14.

Автор: Гари Байерс от Associates for Biblical Research (Асоциацията за Библейски проучвания)

Авторски права © 1996, Associates for Biblical Research, Всички права запазени - с изключение на споменатите в страницата “Usage and Copyright” щедро позволяващи на потребителите на ChristianAnswers.Net да използват този материал у дома, за лични свидетелства, в църкви и училища.

Associates for Biblical Research

Автор: Пол Тейлър и Марк Ван Беббер от Films for Christ

Авторски права © 1995, Films for Christ, Всички права запазени - с изключение на споменатите в страницата “Usage and Copyright” щедро позволяващи на потребителите на ChristianAnswers.Net да използват този материал у дома, за лични свидетелства, в църкви и училища.

Свързани с темата въпроси

Забележителен християнски видеофилм по темата

Видеофилмът “Светът, който загинал” разкрива истината относно Ноевия потоп. Откъде е дошла всичката вода? Къде е отишла след потопа? Как е могъл този кораб да побере всички тези животни? Потопът глобален или местен е бил? Какво влияние върху планетата Земя е имал потопът? На тези и на много други въпроси са дадени графични отговори в този видео филм, който си струва да бъде видян [още информация]

 • Могъл ли е Ноевият ковчег наистина да побере всичките животни, спасени от потопа? Отговор, in English…
 • Как различни животни са достигнали от Ноевия ковчег до изолирани места като Австралия например? Отговор, in English…
 • Библията твърди ли, че Потопът от времето на Ной е покрил цялата Земя? Отговор, in English…
 • Ноевият потоп – къде е отишла водата Отговор, in English…
 • Какво означават древните легенди от Близкия Изток относно Сътворението и Потопа? Отговор, in English…
 • Вижте също и статията на д-р Андрю Снелинг “Откриването на забележителния Ноев ковчег.” Натисни, in English…

Авторски права © 1996, Films for Christ, Всички права запазени - с изключение на споменатите в страницата “Usage and Copyright” щедро позволяващи на потребителите на ChristianAnswers.Net да използват този материал у дома, за лични свидетелства, в църкви и училища.

Films for Christ

ChristianAnswers.Net/bulgarian
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602

Археологията и Библията - Archaeology and the Bible (Bulgarian) ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network ДОМАШНА СТРАНИЦА и ДИРЕКТОРИЯ