ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО “най-сериозната атака срещу Християнството” ли е?

Copyrighted photograph

Не е никаква тайна че Християнството в САЩ, Великобритания и други нации е под продължителна упорита атака в медиите, училищата, в съдовете и, твърде често, дори и в църквите. В култура която систематично се опитва да омаловажи Христос и Неговата Дума, теолог (и отец от Чикаго) Д-р Ъруин Луцер е направил следното наблюдение: “Шифарът на Леонардо е най-сериозната атака срещу Християнството която някога съм виждал.”[1]

Последователно на такова смело изражение, да погледнем по-близо на популярната книга на Дан Браун, и скоро да бъде филм по същото име и техните възможни влияния върху църквата и културата.

Книгата

Copyrighted photo.

Макар че Дан Браун иска да повярваме че “всички описания на искуство, архитектура, документи, и тайни ритуали в неговата новела са точни,”[2] Шифърът на Леонардо е изработка на фикция, пълна с добрите, лошите и избягали на косъм. Неговият протагонист, Харвардски криптолог Робърт Лангдън, е доста пасивен човек с малко сложност. Също така, сюжетът е предсказуем в най-добрия случай, и писането, макар понякога доста добро, не се запомня. Минава като “популярна” фикция,[3] но едвам видът новела която би устояла изпита на времето за да стане класик. Макар това, Шифърът на Леонардо е станал световна сензация.

Най-голямото притегляни към тази иначе незабележителна новела е нейната централна заговорна теория, която, просто казана, вижда Исус оженен за Мария Магдалена. След смъртта на Исус, Мария ужким бяга с нейното дете и станала, след време, символ на “свещената женственост” на древното езичество.

Тази теория едва ли е нова за Дан Браун; всеки сериозен ученик на църковна история би бил фамилиарен с тази древна (но отклоняваща се) традиция, която дълго е била ерес за Католиците и Протестантите.[4] Обаче, само трябва да се задълбочи човек (и дори не много дълбоко) в “историческата” основа за тази традиция да бъде убеден че е, наистина, фикция.

Майкъл Байджент, Ричард Лай и Хенри Линкън[5] правят това потресващо признание спряму тяхното собствено изследване:

Искахме само да преминем [Евангелиетата] — да намерим някои фрагменти от възможна или вероятна истина… части които могат да стоят за женитба между Исус и жената знаена като Магдален. …За да ги намерим, осъзнахме, бяхме задължени да четем между стиховете, да попълваме различни дупки, да считаме различни паузи и изпускания. Трябва да работим с омисии, с инсинуации, с указания които бяха, в най-добрия случай, косвени. [6]

Copyright, Universal Studios

Но атаката срещу Христос и Неговата Дума, Библията, в Шифърът на Леонардо отива много по-дълбоко от проста преработка на древни заговорни теории. Посявайки семена на съмнение в ума на читателя спряму как Библията е дошла, новелата - и сигурно филмът - става директна атака срещу властта на Писанието. Според измисленият историк на г-н Браун, Лей Тийбинг,[7] Римският Император Константин избирал из древните евангелиета и избрал тези които подхождали неговата политическа агенда, така създвайки това което имаме сега като Библията, докато насочено подтискайки други, по-жизнеспособни, документи.[8] (В реалност, канонът на Писанието е бил сложен в църковен съвет след смъртта на Константин - през деня на Константин е бил много по-загрижен с божествеността и природа на Христос.) “Измисленият” исторически урок на Браун е псевдо-академични извъртяния които постоянно са опровергани от исторически и библейски учени.[9]

Златната Пророция
Copyrighted photograph

Книгата споменава Леонардо Фибоначи ди Пиза, тринайсти веков математик който открил серии от числа които имат много интересно качество.

Редът на числата на Фибоначи почват с нула, после едно, после всяко следващо число е сумата на предишните две числа (0,1,1,2,3,5,8,13, и т.н.). След първите няколко числа, пропорцията между всеки две числа в поредицата е 1.618 (тоест, следващото число е 1.618 пъти по-голямо от предишното).

Какво прави това откритие толкова значително, и как се отнася към контроверсията между Създаването и еволюцията? Пропорцията 1.618, позната на древните Гърци като Божествената Пропорция или Златната Пропорция, е намерена почти навсякъде, в природата и искуството, музиката и архитектурата. Появява се в спирали на шишарки, ананаси, миди, рогове, слънчогледи и много други; това е пропорцията между всеки един от нашите кокали на пръстите, ръката и краката. Числото на листа или на цветя е обикновено числото на Фибоначи; затова слънчоглед с пет листа е по-приятен на окото отколкото с четири.

Нашето възприемане на красота е много често (несъзнателно) основано върху пропорцията 1.618. Знаейки това, композитори и художници-включително Леонарди да Винчи-често правят техните работи върху Божествената Пропорция. Докато много от твърденията на Браун спряму това са въпросителни и извънредно фалшиви,* вездесъщността на Божествената Пропорция, или фи, в природата е много добре документирана. Трудно е да се въобрази по-могъщто доказателство за конструкция, макар измислените герои на г-н Браун правят грешното заключение.**


* Твърдението на Браун, например, е че пропорцията между женски и мъжки пчели във “всеки кош на света” е фи; Браун, стр. 94.

** “Когато древните хора откриха ФИ, те бяха сигурни че намерили Божията построяваща единица за света, и обожавали Природата поради това.” Браун, стр. 95.

Напрактика, само много наивните ще се вържат на такива твърдения казани в измишльотина; тъжната истина, обаче, е че много от населението вече е много наивно спряму Божията Дума, и по-зле, много са отчаяни за да намерят извинение за да не я вярват и слушат.[10] За тях, умнопредставените фалшивини в Шифърът на Леонарди ще бъде всичкото оправдаване което им трябва за да продължат да отричат властта на Библията.

Иронично, в този контекст е където много читатели ще бъдат запознати с учудващата тема на “Серията на Фибоначи и Божествената Пропорция.” Вижте отстрани за повече за това удивително доказателство което поддържа Създаване, не еволюцията.

Атаката

Отец Луцер, тогава, правилен ли е да обозначи Шифърът на Леонардо като “най-сериозната атака на Християнството” в сегашни времена? В един смисъл той е близо до истината, понеже най-голямата атака на Християнството и Исус Христос е, и винаги е било, нарочната атака на Неговата Дума. Обаче, в тази война, Шифърът на Леонардо е само малка шпица на много по-голямо колело. Колко теолози и Християнски водачи се паникьосват от слаба работа на въображението, докато продължавайки да учат че Божията Дума не може да бъде достоверна на всичките 66 книги, особено в Битие? Шифърът на Леонардо някой ден тихо ще си замине, докато поколения от Християни продължават да изпадат в неверие което започва с компромис. На това бойно поле е където истинската война се воюва.

Дали вярващ избере (с дискретност) да чете Шифърът на Леонардо или да гледа идващият филм, остава важно да бъде информиран на всичките страни на атака върху Божията Дума-каквато форма имат-и да “бъдат подготвени да дадат отговор” (1 Петрово 3:15) за да могат нежно и интелигентно да преодолеят всяко препятствие на евангелието на Исус Христос..

Указание и бележки

 1. Както цитирано на www.cnn.com/2006/SHOWBIZ/books/03/28/life.davinci.reut/index.html, 28-ми Март, 2006. Върнете се на текста..
 2. Дан Браун, Шифърът на Леонардо (New York: Doubleday, 2003) стр. 1. Върнете се на текста..
 3. Вместо фикция класифицирана като “литературно”; дистинкция използвана от издатели и автори. Върнете се на текста. Върнете се на текста..
 4. За пръв път срещнах тази теория когато изучавах Новия Завет в Библейски колеж; Срещнах я втори път в друга литературна фикция която е преди Шифърът на Леонардо с няколко години. Върнете се на текста..
 5. Автори на Holy Blood, Holy Grail Delacorte Press, 1982; Байджент и Лей наскоро загубиха съдебен процес срещу Браун за копиране. Върнете се на текста. Върнете се на текста..
 6. Както цитирано в equip.org. Върнете се на текста..
 7. Тийбинг е анаграма на Байджент. Иронично е че Браун е избрал да наимунва неговият “експерт” по Майкъл Байджент и Ричърд Лей, които наскоро го съдиха (вижте бележка 5). Върнете се на текста..
 8. Браун, стр. 231-235. Върнете се на текста..
 9. Много отлични статии и книги има които твърдо опровергават твърденията на Дан Браун. Точно едно помощно средство беше Истинската История Зад Шифърът на Леонардо от (секуларния) историк Шарън Нюман, Berkeley Books, New York, 2005 . Обаче, моля използвайте това-и всички сечива-като Беряните (Актове 17:11). Върнете се на текста..
 10. Римляни 1:25. Върнете се на текста..

Translated by: Vlad Velinov

Автор: Мелинда Крисчян, Answers in Genesis USA

Текстът под авторско право © 2007, Answers in Genesis USA, Всички Права Запазени - освен както отбелязано на закачената “Usage and Copyright” страница която дава на посетителите на ChristianAnswers.Net щедри права за използването на тази страница в употреба в техните домове, лични свидетелства, църкви и училища. Илюстрации и формат под авторско право, 2007, Films for Christ.

Associates for Biblical Research

Допълнителна относителна информация

 • Преглед на филма от Christian Spotlight: Шифърът на Леонардо
 • Посланието на Шифърът на Леонардо (интернетен звуков канал) от Christian Answers член, Рей Комфорт (Living Waters / Way of the Master)
 • Исус Христос само легенда ли е бил? Отговор
 • Исус Христос човек ли е, или е Бог? Отговор
 • Ако Исус е Бог, как може да умре? Ако Исус е умрял на кръстта, как може да бъде жив днес? Отговор
 • Исус Христос Бог ли е бил манифестиран в човешка форма? Отговор Отговор
 • Исус Христос наистина ли е Бог? Отговор
 • Ако Исус е бил Син Божий, защо се е наричал Син Човешкий? Отговор
 • Тройцата - Как може един Бог да бъде три личности? Отговор
 • Образ - Образът на Христос последователен ли е с неговите големи твърдения? Отговор
 • Науката опровергала ли е чудесата свързани с Исус Христос? Отговор
 • Можел ли е Христос да сгреши? Отговор
 • Археология - Някакви гробища на хора включени в Христовия живот и смърт намерени ли са? Отговор
 • Мария Магдалена
 • Откъде знаем че Библията е вярна? Отговор
 • Как може Библията да бъде безгрешна ако е написана от грешни хора? Отговор
 • “Семинарията на Исус” - Техните критицизми на евангелиетата валидни ли са? Отговор
 • “Семинарията за Исус” - За кого наистина говорят? Отговор
Jesus Christ: His Identity, Life, Death & Resurrection

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602
USA

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Christian Answers Network ДОМАШНА СТРАНИЦА и ДИРЕКТОРИЯ