Не е ли девственото раждане на Исус Христос митологично и научно невъзможно?


Вижте тази страница на: англичаните (English), испански

Лари Кинг, ЦНН толк шоу главният, беше веднъж попитан кой той най-много иска да интервюира ако може да избере всекиго от цялата история. Той отговорил, “Исус Христос.” И питащият казал, “И какво бихте Го попитали?” Кинг отговорил, “Бих Го попитал ако Той наистина е бил девствено-роден. Отговорът на този въпрос би установил историята за мен.”
   —от Само Мисля, РЗИМ, Зима 1998

Твърдение на Критика #1
Идеята за девствено раждане е НАУЧНО НЕВЪЗМОЖНА.

Pregnant woman. Illustration copyrighted.

Наистина ли? Къде сте били през последните 21 години? След като in vitro фертилизация и ембрионично пренасяне дойде на сцената през 1978 (а да не говорим за артифиционална инсеменация), е доста възможно за жена която никога не е имала секс да роди.

Разбира се, Библията ясно казва че Всемогъщият Господ, не някой високо-платен гинеколог, който е изработил детайлите на Исусовото Божествено-Човешко зачатие, и т.н. “И ангелът в отговор й [Мария], рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди (от тебе), ще се нарече Божий Син.”
   —Лука 1:35, KJV.

Звучи чудно? Разбира се. Но тези дни, кой би отрекъл че чуда стават? И такова “малко” за Бога който е създал цялата вселена!

Твърдение на Кристика #2
Идеята на девственото раждане е МИТОЛОГИЧНО ПРОИЗХОДЕНО.

Автор Патрик Кампбел (Митологичният Исус) и Епископалния Владика Дж.С. Спонг са двама от няколко хора които са предложили че “… Рекордът за Девственото раждане [е]…ясно осъзнан митологичен елемент в нашата вярваща традиция чиято цел е била не да опише буквално събитие но да обхване трансенденталните измерения на Бог в земните думи и идеи на първо-вековите човешки същества.”

И двамата, обаче, подминават един прост факт: Никой уважен Евреин никога не би се свалил да вярва на Гръцка/Бабилонска митологична основа за рекорд свързан с раждането на неговият/нейният Месия.

Твърдение на Критика #3
Идеята на девтствено раждане е ИСТОРИЧНО НЕПОДКРЕПЕНА.

Feather pen. Illustration copyrighted.Апостолното Кредо, написано през 4-ти век; Нишевото Кредо, прието в Съвета на Ницея през 325 сл.Хр.; Атаназийското Кредо, написано през 450 сл.Хр.; Чалседонската Дефиниция, приета в Съвето на Чалседон през 451 сл.Хр.; и Малкият Катишизм на Мартин Лутър през 1529 сл.Хр. са само някои от историческите креда които признават истинността на Девственото Раждане на Исус. Само в по-модерни времена някои Библейски критици са започнали да се опитват да осъмнят доктринната истина която Църквата е дълго исторически поддържала.

Твърдение на Критика #4
Идеята за девствено раждане е БИБЛЕЙСКИ НЕУБЕЖДИМА.

Някои критице цитират фактът че Апостолът Павел е тих на темата за Девственото Раждане, и фактът че девствеността на Мария никога не е спомената в Евангелието на Св.Йоан, като доказателство че Исус никога не е бил роден от дева.

Но аргументът от тишина, винаги горе-долу тактично слаб, е особено слаб тука поради фактът че Павел и Йоан са били живи и добре запознати с Eвангелийските рекорди написани от Матея и Д-р Лук (лекар!)—и макар никога нито един от двамата са ги двоумяли или отрекли.

Твърдение на Критика #5
Идеята за девствено раждане е СТАТИСТИЧНО НЕОПРАВДАНА.

Ако наистина искате да сложите истината да се реши чрез гласуване (кой не иска?), хайде да извадим статистиката. Докато е вярно че едно много известно гласуване през 1965 (и често цитирано днес) на 7441 Протестантно духовенство показа че много главни деноминационални министери не са били убедени за истинността на Девственото Раждане, по-днешен глас на производно взета група от 1011 възрастни откри че 91% от Щатски Християни вярват в Девственото Раждане. Всичко което показва че когато идва до решаване на спиритуална истина, нашата власт трябва да бъде Библията (Исая 7:14, Матея 1:25), не хора—включително и духовенство!

Истинското Значение на Коледа!
Истинското Значение на Коледа! Натиснете тук

Свързани въпроси

Learn more about Jesus Christ—his life, death, and resurrection.
Научете историческите и библейски факти за Исус Христос, плюс отговори на вашите въпроси. Отговор
  • Какъв е статистичният шанс около Исус Христос? Отговор

  • ЛОГИЧНО ли е да се вярва че библейските чудеса наистина са станали? Отговор

  • Възможни ли са чудесата? Отговор

  • Какво е чудо? Отговор (артикул в нашата ИнтернетнаБиблия Енциклопедия)

  • Науката опровергала ли е чудесата свързани с Исус Христос? Отговор

  • Възкресение – Христос наистина ли е станал от мъртвите? Отговор

  • Месията – Исус наистина ли е бил той? Отговор

  • Кои месиянски предсказвания са били изпълнени от Христос? Отговор

  • Исус роден ли е бил в конюшня? Отговор

  • “Исусовият Семинар” – Техните критицизми на евангелиетата валидни ли са? Отговор

Тranslated by: Vlad Velinov

Author: Daryl E. Witmer of AIIA Institute. Copyright © 2001, AIIA Institute, Всички права запазени - с изключение на споменатите в страницата “Usage and Copyright” щедро позволяващи на потребителите на ChristianAnswers.Net да използват този материал у дома, за лични свидетелства, в църкви и училища.

AIIA Institute

ChristianAnswers.Net
Christian Answers Network
PO Box 577
Frankfort KY 40602

Go to index page ChristianAnswers.Net
CAN Home
Shortcuts
Християнски Отговори Нетуърк ГЛАВНА СТРАНИЦА и ДИРЕКТОРИЯ